Vegan koffie-walnootcake

Uit het boek Het vegan bakboek
Foto: Heikki Verdurme ©

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

cake cakes Even geduld...
100 gr walnoten
300 gr bloem
2 tl bakpoeder
0,25 tl baking soda
2 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat
0,5 tl zout
0,25 tl gemberpoeder
190 gr ruwe rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
30 ml appelmoes
300 ml plantaardige melk
150 ml koolzaadolie
50 ml espresso
100 gr plantaardige boter op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
1 tl amaretto (optioneel)
20 ml espresso
250 gr bloemsuiker

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakvorm met bakpapier. Leg de walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 6 minuten. Dit is geen vereiste maar je krijgt zo een diepere walnootsmaak. Hak de afgekoelde walnoten in stukjes.

Meng in een kleine mengkom de bloem, het bakpoeder, de baksoda, de kaneel, de nootmuskaat, het zout en eventueel de gember.

Meng in een medium mengkom de rietsuiker, de vanillesuiker, de appelmoes, de plantaardige melk, de koolzaadolie en de koffie. Voeg de droge ingrediënten toe aan de medium mengkom en meng voorzichtig tot de droge en natte ingredi.nten een homogeen beslag vormen. Let op dat je het beslag niet overmixt. Voeg 3/4de van de walnoten toe aan het mengsel en spatel die er voorzichtig doorheen. Stort het cakebeslag in de bakvorm en plaats die meteen in de voorverwarmde oven. Bak ongeveer 45 minuten en controleer met een tandenstoker of de cake gaar is.

Laat de cake in de vorm afkoelen zodat hij smeuïg blijft en maak ondertussen de frosting. 

Klop in een kleine mengkom met een handmixer op een hoge snelheid de boter wit en fluffy, schraap af en toe met een pannenlikker de boter aan de randjes naar het midden zodat er geen stukken boter aan de rand plakken. Voeg hier de vanille, de espresso en eventueel de amaretto aan toe en mix er dan op de laagste snelheid de bloemsuiker bij. Mix gedurende ongeveer 5 minuten tot de bloemsuiker niet meer korrelig aanvoelt wanneer je ze tussen je duim en wijsvinger wrijft.

Spatel de frosting uit over de cake en werk af met de resterende walnoten. Bewaar op kamertemperatuur in een afgesloten plastic pot of in huishoudfolie.

Inspiratie & blog