Varkenshaasje met bier en appeltjes uit de oven

Varkenshaasje met bier en appeltjes uit de oven
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Proef de Goesting
Zoals gezien in tv-programma De Dagschotel
Hoeveelheid Ingrediënt
600 gr varkenshaas, opgekuist & versneden in plakjes
8 stevige (stoof)appelen
8 el donker bruine rietsuiker
4 grote vastkokende aardappelen
150 ml Rodenbach
150 ml donkere kalfsfond
boter
kaneel - peper - zout
extra: appelboor – ovenschaal – stoommandje
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak eerst de gebakken appels. Snijd aan de onderkant een schijfje weg zodat ze beter rechtop blijven staan. Verwijder het klokhuis met een appelboor en schil de appels.

Leg de appels in een beboterde ovenschaal. Steek in elke appel een klontje boter en bestrooi met een eetlepel donkere rietsuiker en een snuifje kaneel.

Grill de appels in ongeveer 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200°C. De appels zijn gaar als je er met een vork in prikt en ze zacht aanvoelen.

Schil de aardappelen en snijd in partjes. Doe een bodem water in een kookpot en zet hierin het stoommandje met de aardappelen. Stoom gaar in ongeveer 10 minuten.

Bestrooi de sneden varkenshaas met peper en zout. Doe een klontje boter in de pan en laat bruisen. Bak hierin het vlees langs beide zijden gaar in ongeveer 15 minuten.

Blus de hete pan met het bier, roer het aanbaksel los met een garde en giet de kalfsfond erbij. Laat inkoken tot de gewenste dikte. Kruid met peper en zout.

Serveren:

Verdeel de appels over 4 voorverwarmde borden. Leg de aardappelen en het vlees ernaast. Lepel wat ingekookte saus over het vlees.

Beoordeling