Tarte tatin met calvados

Ontdek hier het gloednieuwe kookboek HAPeritief!

Ontdek hier het gloednieuwe kookboek HAPeritief!

Ingrediënten

Even geduld...
Demeyere Multifunction pan 28 cm
8 grote, vaste appels (+/- 2 kg) type Jonagold
1 pakje kant-en-klaar boterbladerdeeg
80 g hoeveboter
80 g fijne suiker
1 msp kaneelpoeder
2 el calvados

bereiden:

Schil de appels, snij in 4 en verwijder het klokhuis. Haal het deeg uit de verpakking en laat even rusten op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180°C.

Verwarm ondertussen de pan op een matig vuur en laat de boter smelten. Verhoog het vuur en strooi de suiker in de boter, laat lichtjes karameliseren, roer eventueel om met een garde.

Haal de pan van het vuur en schik de appelpartjes in 2 lagen in de pan. Leg de eerste laag appels met de bolle kant naar de bodem van de pan gericht, schik de volgende laag met de bolle kant naar boven. Strooi de kaneel tussen de lagen appels en besprenkel alles met de Calvados.

Prik het deeg met een vork in een regelmatig patroon. Zet de pan even terug op een matig vuur tot de appeltjes beginnen te bakken, haal van het vuur en leg het deeg op de appels.

Zet de taart in de oven en bak 30 tot 35 minuten op 180°C. Haal de tarte tatin uit de oven en draai voorzichtig om op een bord.

tip:

Indien men na het bakken merkt dat er redelijk veel jus uit de appels is gekomen, kan men dit best in een Demeyere conische sauspan of steelpan afgieten alvorens de taart om te draaien. Kook het vocht in tot stroopdikte en giet dit over de tarte tatin.Inspiratie & blog

s