Sabayon met aardbeien

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
5 blaadjes gelatine
6 eidooiers
munt
80 gr water
800 gr suiker
50 gr citroensap
75 gr vlierbloesemsiroop
16 gr habiscusthee
6 gr kardemomzaadjes
1 flesje kriekenbier
100 gr aardbeienpuree

Bereiden:

Breng het water en de suiker aan de kook. Voeg alle overige aromaten toe en laat 20 minuten trekken. Zeef vervolgens de jus en voeg er 5 blaadjes geweekte gelatine aan toe.

Neem 200 gram van de jus en doe deze in een steelpannetje samen met de eidooiers. Verwarm al roerend op het vuur tot de gewenste dikte.

Neem een diep bord en bedek de bodem met stukjes aardbeien. Lepel er de enkele lepeltjes jus over en vervolgens de sabayon.

Zet de oven op grillstand en gratineer de sabayon tot hij lichtjes begint te bruinen (of gebruik hiervoor een keukenbrander). Werk af met verse munt.

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog