Paling in 't groen

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
800 g duimdikke paling
2 sjalotten
70 g boter
1 dl droge witte wijn
1 dl visbouillon
0,25 botje platte peterselie
0,25 botje zuring
1 el gehakte kervel
1 el gehakte dragon
1 uitgeperste limoen
2 citroenen
1 busseltje waterkers

Bereiden:

Spoel de paling grondig onder koud, stromend water. Snijd met een vlijmscherp mesje de rug- en buikvinnen weg. Verdeel in stukken van ongeveer 5 cm lang.

Snijd de gepelde sjalotten fijn en stoof in 20 g boter. Voeg de palingstukken toe en laat even meestoven, kruid met peper van de molen en zout. Bevochtig met de witte wijn en visbouillon en laat een tiental minuten onder een deksel garen. Haal de stukken uit het kookvocht en bewaar ze afgedekt.

Kook ondertussen de saus goed in tot de zuurheid van de witte wijn verdwenen is. Leg de platte peterselie 5 minuten in kokend water, verfris onmiddelijk, knijp goed uit en mix samen met de zuring, kervel en dragon in de keukenblender.

Voeg de stukken paling terug toe aan de saus, kruid met peper van de molen en zout. Giet er net voor het opdienen het sap van de limoen bij. Roer er op het allerlaatste moment de kruiden onder.

Serveren:

Schik op een groot, warm bord en werk af met een halve citroen en een beetje waterkers.

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog