Droge worsten

Een recept van Johan Segers

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

Even geduld...
500 g mager varkensvlees
500 g rugspek
10 g zout
3 g zwarte peper
1 msp nootmuskaat
verse varkensdarm
extra: vleesmolen

Bereiden:

Snijd het vlees in stukken en maal het zo fijn als je zelf wil. Hou je van grove worsten, maal het vlees dan grof. Meng het vlees met de kruiden.

Spoel de varkensdarmen zorgvuldig. Trek ze over het pijpje van de vleesmolen. Vul de worsten met het vlees.

Laat de worstjes zeker 15 dagen drogen op een goed geventileerde plaats. Kies voor een koele ruimte. In een warme ruimte gaat het vet van de worstjes smelten. De worstjes mogen in geen geval tegen elkaar hangen.

Serveren:

Houd de worstjes voor gebruik even onder koud water, zo is het velletje makkelijker te verwijderen.

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog