The Blackthorn Cocktail

Een recept van Manuel Wouters

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Wil jij een keukenrobot van KitchenAid winnen? Doe dan nu mee en win!

Ingrediënten

Even geduld...
1 scoop gepileerd ijs
4.5 cl Sloe Gin
2 cl Filliers Dry Gin 28
1.5 cl rode vermout
1/2 cocktaillepel orange bitters
10-tal ijsblokjes
voor de afwerking: sinaasappelzeste
extra: delmonicoglas - mixglas - cocktailzeef

Van de Blackthorn Cocktail bestaat ook een variant met Ierse whisky. De Londense barman Robert Vermeire noteerde beide recepten voor het eerst in1922 in zijn klassieke handboek Cocktails: How to mix them. De gincocktail past alvast beter bij de naam. Blackthorn is immers Engels voor sleedoorn en sloe gin is gemaakt van in gin gemacereerde sleedoornbessen. De rode vermout en de sloe gin drukken hun stempel op het recept: een favoriet bij liefhebbers van zoete, kruidigecocktails.

Bereiden:

Koel het delmonicoglas voor met gepileerd ijs. Doe alle ingrediënten in een met ijs gevuld mixglas.

Roer de cocktail gedurende ongeveer tien seconden. Verwijder het ijs uit het glas en zeef de cocktail in het voorgekoelde delmonicoglas.


Neem de sinaasappel en snijd de zeste flinterdun over de oppervlakte van de cocktail, zodat de aromatische oliën zich kunnen verspreiden over het glas.

Knijp de zeste boven de cocktail, wrijf nog even langs de rand en voeg ze bij de cocktail.

Uit het boek "It’s Gin o’ clock"

It’s gin o’clock! Haast elke week komen er nieuwe, exclusieve en aparte gins op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en nieuwe smaken, zoals topchefs dat doen. Gin is meer dan ooit de koning van de cocktailbar.

Manuel Wouters is al lang gefascineerd door gin. Voor dit boek heeft hij de hele wereld afgespeurd naar de beste en interessantste gins. Hoe koppel je de juiste gin aan de juiste tonic? Welke cocktails worden er op dit moment geserveerd in toonaangevende cocktailbars van New York tot Hamburg? Manuel legt het uit. Helder en strak als de beste gin. Nauwkeurig zoals de doseringen in een cocktail. En gekruid met de straffe verhalen die daar naar goede Britse gewoonte bij horen.

Je staat thuis bij de bar en wil aan de slag met de unieke gin die je net op de kop hebt kunnen tikken? Dan heb je slechts één ding nodig: dit boek.

Lees meer over It’s Gin o’ clock

Inspiratie & blog