Basil Fawlty

Een recept van Manuel Wouters, zoals gezien in Passe-vite

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

Even geduld...
1 scoop gepileerd ijs
4.5 cl Old Tom Gin
1 cl Luxardo maraschino
2 cl St-Germain
3 cl citroensap
10 basilicumblaadjes
1 tl griessuiker
10 ijsblokjes
garnituur: basilicumblaadje
extra: champagnecoupe - muddler - maatbeker - Boston shaker - strainer - fijne zeef

Temperament zoals Basil Fawlty, maar zonder flaters en fouten. Dat is het concept van deze cocktail die Manuels barman en vennoot bij Sips onlangs heeft ontwikkeld. Het kruid basilicum versterkt en verfrist de smaak van deze creatie. Ook aanwezig is de zure kers in de bitterzoete maraschinolikeur. Old Tom Gin is een oudere, zoetere ginstijl en St. Germain, een artisanale Franse likeur van vlierbloesems, smaakt naar perzik, pompelmoes, sinaasappel en peer. Zoet en zuur dus, telkens weer, voor een cocktail met frisse zuren en een kruidige afdronk.

Bereiden:

Koel de champagnecoupe voor met gepileerd ijs.

Neem een mixglas en doe er de basilicumblaadjes en de griessuiker in. Kneus de basilicum krachtig. Voeg de overige ingrediënten toe.

Neem een met ijs gevulde Boston shaker en schud de cocktail krachtig. Verwijder het ijs uit de champagnecoupe en strain de cocktail dubbel via een fijne zeef.

Werk af:

Garneer met een basilicumblaadje.

Uit het boek "It’s Gin o’ clock"

It’s gin o’clock! Haast elke week komen er nieuwe, exclusieve en aparte gins op de markt. Distilleerders reconstrueren oude recepten of wagen zich aan nieuwe kruiden en nieuwe smaken, zoals topchefs dat doen. Gin is meer dan ooit de koning van de cocktailbar.

Manuel Wouters is al lang gefascineerd door gin. Voor dit boek heeft hij de hele wereld afgespeurd naar de beste en interessantste gins. Hoe koppel je de juiste gin aan de juiste tonic? Welke cocktails worden er op dit moment geserveerd in toonaangevende cocktailbars van New York tot Hamburg? Manuel legt het uit. Helder en strak als de beste gin. Nauwkeurig zoals de doseringen in een cocktail. En gekruid met de straffe verhalen die daar naar goede Britse gewoonte bij horen.

Je staat thuis bij de bar en wil aan de slag met de unieke gin die je net op de kop hebt kunnen tikken? Dan heb je slechts één ding nodig: dit boek.

Lees meer over It’s Gin o’ clock

Inspiratie & blog