Wegwijs in wijn: de 10 meest populaire druivensoorten

De wereld van de wijn is zonder meer uitermate boeiend te noemen. De drank ontstaat door druivensap te laten gisten en wordt al duizenden jaren gedronken. Er bestaat rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn. De laatste jaren wordt ook niet-alcoholische wijn steeds populairder. De kleur van de wijn is overigens geen resultaat van de kleur van de druif: rode wijn krijgt die kleur omdat de schillen van de (blauwe) druiven mee gisten. Maar ook witte wijn kan dus van blauwe druiven gemaakt worden. Er zijn trouwens meer dan 10.000 druivensoorten, waarvan er van zo’n 4.000 wijn gemaakt wordt. Wijndruiven zijn wat kleiner dan de druiven die we eten en ze bevatten ook meer suiker (die tijdens het maken van de wijn wordt omgezet in alcohol). We maken jullie in dit artikel graag wegwijs in de wijnwereld en laten jullie kennismaken met de 10 meest populaire druivensoorten.

Witte druivenrassen

Chardonnay

Chardonnay is waarschijnlijk het meest bekende witte druivenras. Dit ras wordt op vele plaatsen geteeld maar is vooral bekend omwille van de wijnen uit de Bourgogne regio in Frankrijk. De wijnen gemaakt van deze druif worden vaak gerijpt op houten vaten, wat ze een karakteristieke, volle en vette smaak geeft.

Riesling

De riesling druif is vooral bekend uit de Elzas in Duitsland. Wijnen gemaakt van deze druif zijn vaak wat zoeter, al zijn de beste rieslingwijnen juist droog en hebben ze een unieke balans tussen lichtzoet en lichtzuur.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc wordt vaak een allemansvriend genoemd. De wijnen gemaakt van deze druif zijn inderdaad toegankelijk, vrij fris en met aroma’s van appel en citrus. De bekende wijnreferenties met dit ras komen uit de Loirestreek maar ook steeds vaker uit de nieuwe wereld. Leuk weetje: njam!-chef Andy de Brouwer ontwikkelde samen met Vin de Liège een sprankelende wijn “La MeuZenne”, die Lambik van Halle en wijn uit Luik combineert. In die laatste zit ‘souvignier gris’, een vroegrijpe druivensoort verwant aan sauvignon. Een verrassend aperitief dat fraîcheur en diepgang combineert!

Viognier

Viognier is een druivenras dat we vooral terugvinden in de Franse Rhônevallei. Wijnen gemaakt van dit type druiven zijn expressief en zeer bloemig. Deze droge en volle wijnen worden vooral jong gedronken.

Pinot Gris

Pinot Gris is een druivenras dat vooral populair is in de Elzas. De druif bestaat echter ook in Italië, waar ze pinot grigio genoemd wordt. De druif brengt in Frankrijk volle en kruidige wijnen voort, in Italië zijn ze eerder fris en licht van stijl.  

Rode druivenrassen

Tempranillo 

Tempranillo is een druivenras dat vooral gekend is door de Spaanse wijnen. Typerend voor wijnen met deze druif is de zeer kruidige, volle smaak. Die kan soms zelfs wat aan de zoete kant zijn. Vooral de tempranillo wijnen uit de riojastreek zijn gekend én geliefd bij een groot publiek.

Syrah

Syrah of shiraz is een mondiaal druivenras. Er wordt wijn mee gemaakt in Frankrijk (syrah), maar ook in Australië, de Verenigde Staten en Griekenland. Jonge syrah wijnen zijn fris en fruitig, de oudere wijnen hebben dan weer aroma’s van leer, tabak en cacao.

Pinot noir 

Pinot noir is een bijzonder druivenras. Het ras is niet gemakkelijk te cultiveren, maar brengt, wanneer ze goed gemaakt zijn, fantastische wijnen voort. Vooral de kwaliteitswijnen van pinot noir uit de Bourgogne behoren voor vele kenners tot de beste wijnen ter wereld. Ze worden gekenmerkt door veel fruit, aardse smaken en veel finesse. Er worden ook goede pinot noir wijnen gemaakt in de Verenigde staten en Duitsland.

Cabernet Sauvignon 

Cabernet Sauvignon is een van de druivensoorten waarmee verschillende bekende Bordeauxwijnen gemaakt worden. Ze wordt echter steeds meer in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili geteeld. De wijnen gemaakt van deze druivensoort zijn krachtig, met aroma’s van zwarte bessen, tabak en chocolade.

Merlot 

Merlot is eveneens een druivenras dat gebruikt wordt voor de grote Bordeauxwijnen, maar ook steeds vaker voor internationale wijnreferenties. Zo zijn er prima merlotwijnen uit Chili, Italië, Bulgarije, Zuid-Afrika en Californië. Qua smaak mag je je verwachten aan volle, fruitige wijnen met aroma’s van blauwe bessen en pruimen. 

Cheers!
Sven van de njam! redactie