Veggietips voor beginners!

Dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer eten. Dat is de VeggieChallenge van EVA vzw! Ga samen met tienduizenden Belgen de uitdaging aan in maart en ontdek hoe makkelijk het is om meer veggie te eten. Bekijk hier de lekkerste vegetarische recepten en op het njam!-YouTube-kanaal inspireren we je graag met onze Veggie-playlist! Doe jij ook mee? Veggiechef Philippe Van den Bukck geeft alvast enkele tips hoe je van start kan gaan!

1. Begin met één dag, Donderdag Veggiedag bijvoorbeeld. Een dag per week vis of vlees laten is niet moeilijk. En als dit smaakt naar meer kun je je veggie dagen eventueel opbouwen. Hou je het liever bij die ene dag, ook goed! Beter één veggiedag, dan geen veggiedag.

2. Wees niet te streng voor jezelf. Sla dus geen familiefeestjes en vriendenuitjes over uit angst om te bezwijken voor een steak of een zalmfilet. Gun jezelf enkele uitschuivers. Focus niet op de dagen dat het je niet lukt, maar houd het positief en tel je veggie dagen.

3. Wil de rest van je gezin niet per sé de veggie tour op? Vraag dan of zij jouw veggiemenu niet willen compenseren met een stukje vis of vlees. Zo hoef je geen twee menu's klaar te maken. En wie weet, misschien hebben ook zij ook na een tijdje niet langer nood aan vis of vlees.

4. Maak een veggie versie van jouw favoriete gerecht, kwestie van je op tijd en stond te belonen! Je zult merken dat je, eens je de klik gemaakt hebt en "anders" kookt, je vlees en vis echt niet zal missen.

5. Bang voor een hongeraanval? Voorzie een voorraad gezonde tussendoortjes: een handvol noten, een wortel, een zelfgemaakte smoothie, een rijpe banaan, ... . Keuze genoeg om elk hongergevoel deskundig te counteren!

6. Toch aan het dromen van een lapje vlees? Probeer je dan te sussen met een (zelfgemaakte) veggieburger of ga eens neuzen in de natuurwinkel, je vindt er ongetwijfeld een seitan steak of veggie worst.

7. Vegetarisch koken vergt niet meer tijd, alleen moet je in het begin misschien iets beter plannen dan je normaal doet. Je kunt een weekplanning maken en zo je inkopen groeperen. Kook je granen of rijst? Maak dan een dubbele portie en zet de rest in de koelkast voor 's anderendaags. Voorzie eventueel ook een restjesdag om de overschotjes op te peuzelen.

8. Bang dat je in tijdsnood zal geraken? Plan dan een kookvoormiddag en vries enkele porties in voor drukke weekavonden. Tijdens zo'n kookochtend kun je meteen ook een flinke voorraad verse soep maken.

Uit Groeten! 50 verrassende veggie recepten - Philippe Van den Bulck

Lees ook...