Van hel tot hemel: hoe overleef je een kerstfeest met kinderen?

Kerstavond is een feest dat je viert met iedereen die je liefhebt: van kinderen tot grootouders. Toch kiezen sommigen voor een kerstfeest zonder kinderen, omdat ze vrezen dat de kleine belhamels de decibels al te hoog laten oplopen. Nochtans is die schrik ongegrond: ook mét kinderen is een sereen en gezellig kerstfeest mogelijk. Sterker zelfs: de aanwezigheid van de allerjongsten is een heuse meerwaarde op je kerstfeest. Ontdek hier onze tips!

kerst kinderen

Een leuk kerstfeest geeft verveling geen kans

Het grootste gevaar op een kerstfeest met kinderen? Verveling! Zonder enige vorm van afleiding zal elk kind aftellen naar het einde van de avond, en dat komt de sfeer allerminst ten goede. Wie droomt van een kerstdiner zonder valse noot, zet het best in op amusement:

Voorzie de nodige gezelschapspelletjes. Van kleuter tot puber, elk kind houdt ervan. Bovendien zijn ze het beste bindmiddel tussen al die (verre) neefjes en nichtjes. Ze leren elkaar op een speelse manier beter kennen en entertainen elkaar.

Timing is alles. Stel het cadeaumoment niet uit tot middernacht. Je mag het kindergeduld wel even op de proef stellen zo hebben ze iets om naar uit te kijken maar het dessert is de absolute deadline. Wie nog langer wacht, dreigt zich heel wat gezeur op de hals te halen. Laat de kerstcadeaus tijdig uitpakken en geniet van de kinderlijke euforie!

Liefde gaat door de kindermond

Net zoals volwassenen reikhalzend uitkijken naar het gastronomische kunstwerkje op hun bord, zijn ook kinderen in de ban van al het lekkers dat hun te wachten staat. Al kunnen die verwachtingen wel eens afwijken van de volwassen ‘norm’. Hou op je kerstfeest zeker rekening met volgende punten:

  • Het is niet omdat ze geen alcohol drinken, dat kinderen geen feestelijk aperitief verdienen. Kinderchampagne scoort altijd goed, maar ook speciale fruitsappen of limonades vallen doorgaans in de smaak. Tip: schenk ook aandacht aan de glazen. Feestelijke kinderglaasjes of -bekers bestaan er in alle kleuren, maten en gewichten!

  • Voorzie alternatieve kindergerechten. En dan hebben we het niet over kip met appelmoes, maar over feestelijke toppers zoals een koninginnenhapje.

  • Onderschat de kleintjes niet. Hun gastronomische voorkeuren gaan breder dan je denkt! Laat hen ook eens proeven van je eigen bord en maak een voorgerecht klaar dat zowel bij de ouders als bij hun kinderen in de smaakt valt.

Laat de kinderen mee feesten

Kinderen mogen dan wel klein en schattig zijn, ze kunnen ook hun mannetje staan. Als je ze voldoende betrekt in de feestelijke activiteiten, zal hun dankbaarheid des te groter zijn. Laat hen bijvoorbeeld mee de tafel versieren of de aperitiefhapjes maken. Het samenhorigheidsgevoel wordt er alleen maar groter op, en is dat niet waar het bij een kerstfeest allemaal om draait?

Lees ook...