Tips voor een perfecte tafelversiering met kerst

Kerstmis nadert met rasse schreden. Hoog tijd dus om je zilverwerk op te poetsen en je kristallen glazen alvast uit de buffetkast te halen. Of pak je het liever wat soberder aan? Welke stijl je ook kiest, met deze tips voor de perfect versierde kersttafel zal je je gasten aangenaam verrassen!

tafelversiering kerst

To centerpiece, or not to centerpiece?

De Amerikanen kunnen niet zonder een uit de kluiten gewassen ‘centerpiece’: een bloemstuk dat in het midden van de feesttafel pronkt. Prachtig, als het bloemstuk elegant is en liefst niet te kitscherig. Maar het heeft ook nadelen. Een groot bloemstuk neemt veel plaats in, waardoor je misschien niet alle schotels op tafel kunt zetten. Bovendien is niets zo vervelend als een decoratiestuk dat voor je neus op tafel staat, waardoor je je overbuur niet meer ziet zitten. Toch maar oppassen met die Amerikaanse traditie dus.

Tip: Kies voor meerdere kleine bloemstukken, of vaasjes met bloemen, en verspreid die over de hele tafel. Of zet één hoge vaas neer aan het tafeluiteinde, zodat ze het zicht van je gasten niet belemmert.

Hip: de weckpot

Ze duiken tegenwoordig overal op. Als hip smoothieglas of om een slaatje in te bewaren. De ‘weckpot’ is terug van weggeweest en wordt niet langer gebruikt om groenten in te maken. Ook als decoratiestuk doet deze retrovoorraadpot het goed. Schaf er enkele aan, vul ze op en zet ze naast elkaar op je feesttafel of op je schoorsteenmantel als originele kerstdecoratie. Waarmee je die weckpotten dan wel opvult? Enkele ideetjes:

  • Donkerblauwe jeneverbessen

  • Oranje kumquats (kleine, sinaasappelachtige vruchtjes)

  • Felrode veenbessen

  • Een laag grof zout en daarbovenop een theelichtje

  • Minikerstballen in een of meerdere kleuren

Natuurlijk is er niets mis met traditionele kerstdecoratie. Een mooie bos witte of rode bloemen doet het ook nog altijd goed als sfeerschepper en blikvanger op je feesttafel.

Servetten voor een stijlvolle tafelversiering met kerst 

Je kersttafel in stijl versieren? Dat doe je met servetten. Stoffen servetten staan het chicst, maar als je die niet hebt, kun je ook kiezen voor papieren servetten. Die zijn overal verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en met de gekste tekeningen of motiefjes erop.

Om je tafelgasten te imponeren, vouw je je papieren servetten tot een bestekzakje of waaier. Je kunt er ook een enveloppe van maken, waar je de naamkaartjes laat uitsteken. Geen idee hoe je daaraan begint? Het internet staat vol instructiefilmpjes! Je vindt er zelfs technieken om servetten te vouwen tot een sjaal, das, t-shirt, kerstboom of kalkoen. Origineel uit de hoek komen kan dus geen probleem zijn. 

Lees ook...