Op sterrenjacht in het Zwarte Woud: Bareiss

De njam!-redactie inspireert jullie graag met tips & tricks voor in de keuken, maar ook met aanbevelingen voor leuke culinaire uitstapjes. En dat zowel in eigen land als in het buitenland. Vandaag trekken we daarvoor naar het Zwarte Woud in Duitsland. Een prachtige regio op slechts een vijftal uurtjes rijden van Antwerpen. Het is een bestemming die natuur, wellness, luxe en gastronomie combineert en die het hele jaar te bezoeken is. Een van de hoogtepunten in het Zwarte Woud is Bareiss. In dit artikel nemen we jullie graag mee op sterrenjacht naar deze prachtige plek.

Traditionele luxe in een authentiek kader

Het iconische hotel Bareiss ontdekken we in het dorpje Baiersbronn, gelegen pal in het hart van het Zwarte Woud. Het hotel is een bestemming op zich en het complex bestaat uit een vijfsterrenhotel, enkele restaurants, een wellnesscentrum en een prachtig domein. De familie Bareiss kocht in de loop der jaren verschillende huizen in het dorpje Baiersbronn, waardoor het hotel zelf vandaag wat doet denken aan een klein dorpje. Je vindt er naast bovenstaande bijvoorbeeld ook een winkelcentrum, een kinderdorp, verschillende parken, een forellenkwekerij, een authentieke boerderij en een berghut.

Bareiss staat gekend voor de traditionele luxe en de authentieke Zwabische sfeer. Het hotel opende de deuren in 1951 en bepaalde zaken zijn sinds toen weinig veranderd. Zo is de bediening er nog traditioneel gekleed en het ook design van het hotel ademt authenticiteit. Die warme sfeer wordt vandaag gecombineerd met hedendaagse voorzieningen en luxe. Alle kamers en suites bieden zicht op de prachtige omgeving en Bareiss is dan ook een plek waar je echt tot rust komt.

Wellness & topgastronomie 

Naast de luxe en de fantastische sfeer staat Bareiss ook bekend om de wellnessvoorzieningen en de topgastronomie. De wellnesszone omspant maar liefst 6000 vierkante meter. Er zijn zoet- en zoutwaterbaden, sauna’s en stoombaden, rustruimtes, een fitnessstudio, behandelingskamers, een kapsalon, en veel meer. Het zicht op de prachtige omgeving maakt het plaatje compleet.

Van al dat wellnessplezier krijgt men natuurlijk honger. Maar laat dat bij Bareiss absoluut geen probleem zijn. Gasten kunnen er immers genieten van een hoogstaande keuken in maar liefst drie restaurants. In het driesterrestaurant Bareiss geniet men van de bekroonde keuken van top chef Claus-Peter Lumpp. In het authentieke Dorfstuben, gevestigd in twee originele ‘stubes’ uit de 19e eeuw, kan je smullen van de genereuze specialiteiten uit het Zwarte Woud. De Kaminstube biedt dan weer een dagelijks wisselend, meer verfijnd menu geënt op de zowel nationale als internationale keukens. Bij al dat lekkers horen mooie wijnen en daarvoor kan je terecht in de wijnkelder van hotel Bareiss. Je vindt er meer dan 1000 referenties en kan er ook proeven van de lokale Duitse wijnen. 

Uniek bij hotel Bareiss is het halfpension programma of de ‘Bareiss Culinary Day’. Het is een van de meest uitgebreide en meest kwalitatieve halfpensionprogramma’s in Europa. Ontbijten kan je twee keer doen: vroeg in de ochtend aan het zwembad of iets later aan het indrukwekkend ontbijtbuffet met een charcuterieafdeling, broodstation, verschillende huisgemaakte gerechten (de gehaktballetjes!) en veel meer. In de namiddag kan je à volonté genieten van het beroemde Bareiss-taartenbuffet. Van de legendarische Zwarte-Woud-taart tot een fantastische chocoladetaart: alles is hier van uitzonderlijke kwaliteit. Het diner bestaat uit een meergangenmenu dat de gasten kunnen uitbreiden met een saladebuffet en een indrukwekkend kaasbuffet. Voor diegenen die daarna nog honger hebben, is er een middernachtsnack voorzien in de sfeervolle hotelbar.  

Sterren tellen bij Bareiss restaurant  

Onze sterrenjacht bereikt een hoogtepunt bij restaurant Bareiss. Met 3 Michelin sterren en 4 koksmutsen in de Duitse Gault&Millau gids is restaurant Bareiss dan ook een van de grote culinaire huizen van Duitsland. In de keuken staat sinds 1992 chef Claus-Peter Lumpp aan de stoof. Hij serveert rijke gerechten, geënt op de traditionele Franse haute cuisine en vaak bereid met de allerbeste lokale producten. Sauzen zijn hier geen bijzaak maar vaak een van de hoofdonderdelen van het bord. Zo proeven we een voorgerecht met tarbot, bestaande uit drie borden: een met tarbot, rundermerg en cantharellen, een tweede met tarbot, de beste seizoengroenten, cantharellen en een rijke saus van cantharellen, en een laatste met tarbot, tomaat en cantharellen. 

Ook het hoofdgerecht met lam bestaat uit drie borden. Alle onderdelen van het lam worden gebruikt, van de zwezeriken tot de tong. Ook hier vallen de sauzen - krachtig, maar met veel diepgang en finesse - in elk van de drie borden op. 

Aan het einde van de maaltijd verschijnen de chariots: eentje met kazen, eentje met petit-fours en eentje met huisgemaakte chocolade en friandises. Wanneer we buitenrollen van de vier uur durende, overheerlijke lunch, wacht het Bareiss taartenbuffet op de gang. Guten appetit, jawohl!

Meer informatie over Bareiss hotel en restaurant ontdek je via https://www.bareiss.com/en/

Lees ook...