Obleas met arequipe, een Colombiaanse traditie

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar zoete ontdekkingen in Colombia! 

Colombiaanser dat dit dessert kan het niet! Obleas worden al meer dan 300 jaar verkocht in de straten van Bogotá, als een soort van streetfood. Je vind geen enkel Colombiaans huishouden zonder een pakje obleas in de kast. Het dessert bestaat uit 2 flinterdunne, grote, ronde wafels die gevuld worden met zowel kaas, arequipe, fruit als confituur. 

Arequipe in Zuid-Amerika

Ik verblijf hier bij een super gastgezin, dus ik maakte van de gelegenheid gebruik om de meest traditionele vulling te leren maken. Arequipe! In andere Zuid-Amerikaanse landen draagt deze lekkernij andere namen zoals dulce de leche, cajeta of manjar blanco. Arequipe is de basis voor veel Colombiaanse desserts! 

Arequipe bij de familie Romero 

Bij familie Romero is het een jaarlijkse traditie om met Kerst een hele grote pot arequipe te maken met heel de familie. Ze maken tot wel 30 liter arequipe! Aangezien het mengsel geen enkele seconde onberoerd mag blijven, wisselt iedereen elkaar gedurende 10-12 uur af om in de pot te roeren. Een heerlijk familie-gebeuren! 

Orlando, de koning van de arequipe, maakte voor mij een uitzondering. We maakten een kleine pot van 2 liter. We waren met 3, dus om het half uur konden we elkaar eens afwisselen met het roeren. Ik moet toegeven dat ik het roeren best relaxerend vond, maar je moet er wel geduld voor hebben. 

Als je de arequipe iets te lang uit het oog verliest bestaat de kans dat hij helemaal verbrandt op de bodem, en dat zou zonde zijn! 

Wil jij ook Colombiaanse arequipe maken? Hier vind je het recept

Lees ook...

s