Njam! trekt erop uit - de 7 beste “smashed burgers” zaken van Vlaanderen

Binnen onze reeks “njam! trekt erop uit” selecteert de njam!-redactie voor jullie de allerlekkerste adresjes in Vlaanderen. Voor dit artikel doken we de Vlaamse steden in op zoek naar de lekkerste “smashed burgers”. Deze burgers zijn een populaire variant van de klassieke hamburger waarbij het vlees tijdens het bakken stevig op de hete grill wordt gedrukt. Een techniek die zorgt voor een dunne, knapperige buitenkant en een sappige binnenkant, mede dankzij de Maillard-reactie. Deze chemische reactie treedt op wanneer het vlees in contact komt met de hete bakplaat, wat resulteert in een intense, gekarameliseerde smaak en een bijna krokante korst. De oorsprong van smashed burgers ligt in de Verenigde Staten, maar vandaag zijn ze ook populair in Vlaanderen. In dit artikel ontdek je 7 adressen waar je ze kan proeven.

1. Plump, Antwerpen

Plump, dat is “Smashed burgers & funky sharing dishes in Antwerp”, zo lezen we op de website. En dat klopt: in deze hippe zaak in de Kronenburgstaat kan je proeven van fantastische burgers zoals de classic of special smashed, maar ook van verrassende bijgerechten zoals de Nobashi Crispy shrimps met curry mayo en coconut crumble. Hier kom je gegarandeerd terug.

2. Jimmyz, Antwerpen

Jimmyz in Antwerpen is niet voor niets super populair. Hun slogan “Butcher meets Baker” komt perfect tot uiting in de burger: fantastisch rundsvlees gecombineerd met een even fantastisch broodje maakt dit een van de beste burgers van ’t stad. Dit concept is het resultaat van een samenwerking tussen Jules Koninckx, bekend van restaurant Maven, en Louis Dellafaille, van de beroemde Antwerpse bakkerij. Je kunt Jimmyz niet alleen in Antwerpen vinden, maar ook op verschillende festivals.

3. Beastie Smash

Bij Beastie Smash in Antwerpen geniet je van reusachtige smashed burgers en verrukkelijk fingerfood in een hip en speels interieur. De menukaart biedt ook unieke opties zoals smashed lamb en vegan burgers, waardoor er voor iedereen wat wils is. Kom met een flinke eetlust, want de porties hier zijn royaal!

4. Rambo, Brussel

Rambo was een van de eerste hamburgertenten in België die de smashed burger introduceerde, en ze blijven nog steeds aan de top. Geïnspireerd door de Amerikaanse traditie, richt Rambo zich op de essentie van de burger: simpele, onweerstaanbaar lekkere smashed burgers van topkwaliteit.

5. Nub smash burger (Gent, Brussel & Antwerpen)

Nub Smash Burger kun je ontdekken in Gent, Brussel, en Antwerpen. In een origineel en futuristisch interieur geniet je van heerlijke single of double smashed burgers. De versie met kip is een echte aanrader. Vergeet hier ook niet de cheese onion fries of de zoete aardappelfrietjes te proeven!

6. Tush, Gent

De zaakvoerders van Tush in Gent nemen burgers zeer serieus, ook al hebben ze een grote dosis humor. Ze beschrijven hun burgers als "een beetje ondeugend en zeer verslavend" – en dat kunnen wij beamen. Het vlees en de groenten komen van lokale boerderijen, en dat proef je. Alles hier is heerlijk, en je zult ongetwijfeld terugkeren voor meer.

7. Burgers and Grapes, Mechelen

Ook in Mechelen, en meer specifiek in de foodhall ‘De Vleeshalle’, kun je terecht voor overheerlijke smashed burgers. Bij Burgers en Grapes draait het niet alleen om perfect gebakken burgers, maar ook om smaakvolle bijgerechten zoals de chicken wings met notencrumble en sesamzaadjes.

Ps: krijg je niet genoeg van smashed burgers? Houd dan de website van DRIP festival in de gaten, een jaarlijks funky festival in Antwerpen waar smashed burgers centraal staan!

Lees ook...