Njam! trekt erop uit - de 10 beste cocktailbars in Vlaanderen

Binnen onze reeks “njam! trekt erop uit” selecteert de njam!-redactie de allerlekkerste adresjes in Vlaanderen. En dat lekkers vind je niet alleen op je bord, maar ook in het glas. Vandaag richten we ons op dat laatste thema. Na veelvuldig proeven (iemand moest het doen!) hebben we voor jullie de 10 beste cocktailbars in Vlaanderen geselecteerd. Cheers!


1. Sips, Antwerpen

We starten in wat ons betreft dé cocktailhoofdstad van België: Antwerpen. Nergens anders in ons land vind je immers zoveel hoogwaardige cocktailbars bij elkaar in één stad. Een perfect voorbeeld is Sips, de bar van njam!-chef Manuel Wouters. Manuel kent maar liefst 3.000 cocktailrecepten uit zijn hoofd – dat zegt genoeg, toch? Veel van deze recepten heeft hij zelf ontwikkeld, waaronder de inmiddels iconische Lazy Red Cheeks, een verfijnde mix van wodka, viooltjes en frambozen. Absoluut een aanrader om te proeven!

2. Bar Burbure, Antwerpen

Bar Burbure is een kosmopolitische cocktailbar gelegen aan de Vlaamsekaai in Antwerpen, waar topbartender Jurgen Lijcops uitmuntende cocktails serveert. Naast de verfijnde cocktails biedt de bar ook een indrukwekkende wijn- en spiritskaart. Probeer er zeker een van de klassiekers, zoals de perfect bereide Old Fashioned. Extra tip: op warme dagen is het zonnige terras dé plek om van al het lekkers in je glas te genieten.

3. Tazu, Antwerpen

Tazu is de cocktailbar van bartender Julian Youssef en ligt wat verstopt in het centrum van Antwerpen. Eenmaal binnen ademt de bar een en al sfeer. De cocktails zijn er creatief en vernieuwend. Zo is er de Tokyo Sexwhale, die Haku wodka combineert met passievrucht, vanille, macadamianoten en limoen. Je kan hier ook proeven van heerlijke sushi en andere Japans geïnspireerde hapjes.

4. Belroy’s Bijou, Antwerpen

Als laatste stop in Antwerpen nemen we je graag mee naar Belroy’s Bijou, een kleine en gezellige cocktailbar in de Graaf Van Egmontstraat. Joeri Vissen en Yarno Soelaimansjah mixen hier fantastische cocktails die traditie en innovatie combineren. Zeker proberen? De huiscocktails BelRoy’s Negroni, BelRoy’s Vesper Martini en BelRoy’s El Presidente.

5. Bar Ran, Brugge

In Brugge is onze vaste cocktailbar Bar Ran. Dat hoeft niet te verbazen, want Ran Van Ongevalle is een van de meest getalenteerde bartenders van ons land. Hij begon zijn carrière in de cocktailbar van zijn vader, het bekende The Pharmacy in Knokke-Heist (zie ook hieronder), en won sindsdien diverse nationale en internationale prijzen. Zijn cocktails worden gekenmerkt door een minimalistische, smaak gedreven filosofie. Alles hier is lekker, dus probeer zoveel mogelijk (en zorg voor een taxi!).

6. Jigger’s, Gent

Ook in Gent zijn er verschillende zeer goede cocktailbars. Een van onze favorieten is Jigger’s. Deze bar won al diverse prijzen, en daar zit – naast de fantastische cocktails – ook de sfeer zeker voor iets tussen. De playlist is hier fantastisch en de gezelligheid onovertroffen. Er zijn ook heerlijke bar bites verkrijgbaar om de cocktails te begeleiden.

7. Fugazi, Gent

Nog in Gent komen we zeer graag bij Fugazi. Ruben Patoor en Cleopatra Vandewalle brengen in deze bar een wereldse en verfijnde sfeer. De cocktails zijn er verrassend en overheerlijk. Proef bijvoorbeeld de ‘Fragola Negroni’ met gin, campari geïnfuseerd met aardbeien, rode vermouth, kokosnootolie en een schuim van aardbeien.

8. The Pharmacy, Knokke-Heist

The Pharmacy in Knokke-Heist kan je beschrijven als een van de “moedercocktailbars” van ons land. Het was immers een van de eerste echt kwalitatieve cocktailbars. Daarvoor verantwoordelijk was destijds Jan Van Ongevalle, die nadien de cocktailfakkel doorgaf aan zijn kinderen Hannah, Ran en Noa. Nog steeds zijn zijn drie kinderen actief in de cocktail business. The Pharmacy zelf is vandaag gevestigd in het restaurant Ugly Duckling van vader Jan. En de cocktails? Die zijn nog steeds fantastisch!

9. Sinatra, Leuven

In Leuven was het lange tijd zoeken naar een echt kwalitatieve cocktailbar. Gelukkig kwam daar enkele jaren geleden verandering in met Sinatra. In deze elegante, gezellige cocktailbar met verfijnde inrichting is het niet alleen fijn zitten, maar vooral heerlijk drinken. Naast perfect gemixte klassiekers zijn er ook verrassende nieuwe creaties, zoals de ‘Canto de Oxaca’ met mezcal, cantaloupe, vanille, gerst, limoen en schuim van honing en yoghurt.

10. Roots Bar, Genk

Op naar Limburg, waar je in Roots Bar in Genk kunt genieten van heerlijke cocktails. In een bruisende sfeer proef je zowel klassieke als moderne creaties. De sours, zoals de ‘Smoked Whiskey Sour’, kunnen we zeker aanbevelen. En voor wanneer de honger – of het alcoholgehalte – te groot wordt, zijn er lekkere tapas beschikbaar.

Cheers!

Lees ook...