Nakaarten op kerstavond? Vergeet de koffiehype, tijd voor thee!

Je kunt er donder op zeggen dat elk kerst- en nieuwjaarsdiner afgesloten wordt met koffie. Espresso uiteraard, want een cappuccino hoor je volgens de Italianen niet meer te drinken na elf uur ‘s ochtends. Maar waarom zou je je aan die dogma’s houden? Verras je tafelgasten in deze feestperiode eens met thee. Very British, indeed! Of toch niet helemaal?

thee soorten

Losse thee of thee in zakjes?

Wie zweert bij theezakjes uit de supermarkt, moeten we teleurstellen. Echte liefhebbers gaan voor losse thee. Heb je dat nog nooit geprobeerd? Geef losse thee dan zo snel mogelijk een kans, want het smaakverschil is groot. Losse thee behoudt zijn smaak en kwaliteit veel langer dan thee in zakjes. Laat je adviseren in een theespeciaalzaak over de verschillende soorten en … vergeet er geen theebuiltje bij te kopen.

Soorten thee: veel meer dan earl grey

De Engelsen zweren bij hun earl grey, die we onderbrengen in de categorie van de zwarte thee. Daarnaast heb je ook witte en groene thee. Een overzicht van de voornaamste kenmerken van deze drie grote theesoorten:

Witte thee
Witte thee is de meest pure en milde theesoort. De jonge blaadjes worden op natuurlijke wijze gedroogd en geven witte thee zijn typische zachte en lichtzoete smaak.

Groene thee
Groene thee, die bekendstaat om zijn gezonde eigenschappen, vergt iets meer bewerking dan de witte variant. De groene theeblaadjes worden licht gefermenteerd en hebben daardoor een meer uitgesproken smaak. Bekende groene theesoorten zijn de Chinese pu-ehr en de Japanse matcha.

Zwarte thee
Zwarte thee is de eerste thee die zijn intrede maakte in het Westen. Deze theesoort heeft de sterkste smaak en bevat ook meer cafeïne dan witte of groene thee. Bekende zwarte theesoorten zijn darjeeling, ceylon, assam en lapsang souchong.

Thee schenken op z’n Engels

Thee mag dan wel afkomstig zijn uit de Aziatische landen, in Europa is het warme drankje al eeuwenlang ingeburgerd. De bekendste theeleuten zijn wellicht de Engelsen. Zij serveren hun thee traditioneel rond vier of vijf uur in de namiddag – de alombekende high tea – mét een assortiment aan typische hapjes: sandwiches, scones en gebakjes. Niets houdt je tegen om je gasten na het kerstdiner te verrassen met een Brits theemoment: bak zelf miniversies van de bekende hapjes en haal voor de gelegenheid je mooiste porseleinen theeservies nog eens boven!

Marokkaans of Indisch?

Ook de traditioneel Marokkaanse manier van theezetten doet het goed als afsluiter van de maaltijd. Ga voor kleine glaasjes muntthee met veel suiker, want Marokkaanse thee moet mierzoet zijn. Serveer de muntthee met oosterse lekkernijen zoals dadels, gedroogde abrikozen, noten met rozijntjes of baklava.

Sinds de opmars van de koffiebars zijn ook de Indische theespecialiteiten populair geworden. Met name de masala chai latte is goed op weg om een klassieker te worden: een pittige kruidenthee op basis van kaneel, kruidnagel, kardemom en peper die met veel (opgeschuimde) melk geserveerd wordt. Een dessert op zichzelf!

Lees ook...