Mooi weer? Barbecue vanavond!

Als de temperaturen de pan uit swingen, halen we maar al te graag de barbecue boven. Of het nu om een ingebouwde stenen exemplaar in de tuin gaat of een wegwerpgril naast een rivier in de stad, het ultieme zomergevoel is gegarandeerd. Hoe geweldig we het ook vinden, toch vervallen we vaak in het klassieke patroon van veel vlees en een vette aardappelsla. Njam inspireert je graag met deze ideeën.

Visbarbecue

Vis is het nieuwe vlees

Skip the meat en focus je op vis. Gegrilde forel met tijm of sardienen met tartaarsaus (zelfgemaakte natuurlijk). Eenvoudig, maar je hebt er ook letterlijk een vette beet aan. Beide vissen zitten boordevol omega 3 en smaken bij elke hap naar meer. Ben je verzot op scampi’s? Maak dan eens een saté van escargots. Marineer ze vooraf in look of citroen en je keert nooit meer terug.

Gegrilde groenten: de perfecte match

De bijgerechten zijn zelden zo belangrijk als bij een barbecue. Traditioneel een vrouwentaak want mannen bakken schijnbaar nu eenmaal beter vlees (waarom is dat eigenlijk?). Een pak minder werk dan die secuur samengestelde slaatjes. Zadel ze daarom toch maar op met een beetje extra werk. Ook groenten kun je perfect grillen. Laat de mais maar even voor wat die is en grijp naar courgetten, aubergines en paprika’s. Heerlijk, zomers en meer tijd voor wijn.

Gegrilde groenten

Leukere en gekoelde drankjes

En ook de drankjes verdienen veel aandacht op een barbecue. Vul een grote bak met ijs en water en dompel je flessen onder. Wie het echt groots ziet, kan zelfs een kruiwagen bombarderen tot koelemmer. Versier met kleine, gekleurde ballonnen en je bier krijgt meteen een feestelijke toets.

Jonge snoepers willen ook wat

Voor de kinderen maak je gekleurde limonades op basis van granaatappel, citroen, gember, limoen, munt, honing, … Noem maar op. Experimenteer er op los en giet in grote glazen kannen. Werk af met stukken fruit om het plaatje compleet te maken.

Ook leuk voor de jongsten zijn zelfgemaakte ijsjes op basis van puur fruit. Een doe het zelf-pakket koop je trouwens bij die ene grote Zweedse meubelwinkel. Wees ook creatief met fruit. Gebruik koekjesvormen en maak hartjes of sterretjes van watermeloen. Wedden dat dit fruit niet lang zal blijven liggen? Voor wie het wat meer mag zijn, gekaramelliseerde ananas op de barbecue met een vers bolletje vanille-ijs is dé topafsluiter van een geslaagde barbecue.

En denk eraan, zoals onze eigen Njam!-chef Michaël Vrijmoed toont in het programma ‘Urban Barbecue’: “Barbecueën doe je samen!”. Ken je graag alle tips van barbecue-meester Michaël? Lees dan zeker het interview met Michaël Vrijmoed over barbecue.

Lees ook...