Mmmm groentjes!

Kinderen en groenten, vaak is het geen droomteam. Denk maar eens terug aan je eigen horrorherinneringen waarin platgekookte boontjes of broccoli de hoofdrol speelden. Als je weet dat kinderen veel meer smaakpapillen hebben als volwassenen, dan kun je je voorstellen dat dit soort mismeesterde groenten vaak een beproeving zijn. Bovendien moet dat jonge volkje nog tal van nieuwe smaken ontdekken en heeft zo'n kinderpalet maar liefst tien proefsessies nodig voor het enigzins aan een nieuwkomer kan wennen. Wees dus niet te streng, forceer je kroost niet maar ga vrolijk de groentetoer op met deze 8 tips om je kinderen in groentefans om te toveren en de dagelijkse groentestrijd te winnen!

Groentjes eten

Zeg het met kleur!

Kinderen houden van felle kleurtjes. Gedaan dus met borden grijs gekookte boontjes of een berg broccoli waar zelfs een volwassene z’n neus voor ophaalt. Pimp die borden met enkele felrode kerstomaatjes, wat frisse wortels of een knalgeel ei.

Leer variëren!

Neem groenten geregeld eens anders onder handen. Zet je kookpot eens aan de kant en ga bijvoorbeeld voor rauwe of beetgaar gewokte groenten. Het is het proberen waard.

Word goochelaar!

Wees slim en (ver)stop groenen in een ander jasje. Denk aan couscous van bloemkool, gegratineerde koolrolletjes met champignongehakt of een portobelloburger. Of verwerk minder populaire groenten in een puree of gratin, giet er een zachte currysaus of een lekkere tomatensaus over. Wedden dat je kroost vrolijk weg hapt?

Sla aan het combineren!

Elk kind heeft wel zijn lievelingsgroentjes. Mix die favorieten met groenten die ze nog moeten leren kennen. Zo kunnen ze heel voorzichtig wennen aan weer een nieuwe smaak.

Promoveer je kind tot hulpkok!

Betrek je kroost bij het hele kookgebeuren. Ga samen boodschappen doen, laat hen de groenten wassen of snijden. Wat je zelf maakt, smaakt immers naar meer.

Word groenteboer!

Installeer een kleine moestuin of plaats enkele moestuinpotten en laat je kinderen zelf het een en ander kweken. Al was het maar peterselie. Dat is niet alleen een leuke leerervaring maar meteen een stimulans om ook te proeven.

Met vallen en opstaan!

Als je een nieuwe groente introduceert, zorg dan voor een alternatief. Kinderen hebben immers heel wat tijd nodig om aan nieuwe smaken te wennen. Hen dwingen heeft geen enkele zin. Integendeel. Tegelijkertijd moet elke ‘bah’ niet steevast beloond worden met appelmoes, perziken, ananas of andere zoetigheden. Dat wordt dus eventjes balanceren.

Geef zelf het goede voorbeeld!

Kinderen imiteren hun grote voorbeelden: mama en papa. Als jullie geen groenten eten, dan mag je hemel en aarde bewegen om je kroost aan de groenten te krijgen, maar het zal weinig effect hebben. Dus zelf het goede voorbeeld geven is de boodschap!