Met Peppe Giacomazza op truffeljacht in Italië

We mogen njam!-chef Peppe Giacomazza ondertussen gerust een van de bekendste Italiaanse chefs van het land noemen. Hij leerde de kookkunst van zijn vader die 35 jaar geleden restaurant La Botte opende in Genk. Peppe nam het restaurant over en bouwde het uit tot een gastronomisch restaurant dat dit jaar van de restaurantgids Gault&Millau een score kreeg van maar liefst 15.5 punten op 20. Zijn tweede zaak Peppe’s, die hij uitbaat samen met zijn vrouw Inez, werd dit jaar ook uitgeroepen tot ‘POP-restaurant of the Year’ voor Vlaanderen. Peppe ademt de Italiaanse keuken en trekt nog geregeld naar zijn thuisland op zoek naar de allerbeste ingrediënten. Wij hadden het geluk om in het lekkerste seizoen van het jaar, de herfst, samen met Peppe in Italië op truffeljacht te gaan.

Op zoek naar het witte goud in Alba

Na aankomst in Turijn reden we direct richting onze hoofdbestemming van de trip: Alba. Dit prachtige stadje en de streek errond zijn in de eerste plaats gekend voor de truffels en vooral de witte variant. Je kan er het hele jaar door truffels kopen, maar wij waren er in de herfst en dus het witte truffelseizoen bij uitstek.

Onze eerste stop: Tartuflanghe, een bedrijf gespecialiseerd in truffels, bereidingen met truffels en andere lokale delicatessen. In deze zaak koopt Peppe zijn eigen verse truffels, die na de oogst zo snel mogelijk naar Genk gestuurd worden. Het is een indrukwekkend bedrijf waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Zo worden de truffels nog binnengebracht door de lokale boeren, maar staat er in het bedrijf wel een hoogtechnologische vriesdroogmachine om (onder meer) witte truffels te vriesdrogen.

Dineren deden we bij Trattoria La coccinella, een fantastisch lokaal restaurant waar de tijd (gelukkig) is blijven stilstaan. Een truffeldegustatiemenu kost er zo’n 45€, de truffel betaal je extra per gewicht. De prijs daarvan is vergeleken met de prijs in België zeer goedkoop, maar je telt toch best nog eens de menuprijs extra. Daarvoor krijg je royale porties van het witte goud op elk gerecht, een overheerlijke unieke ervaring!

 De volgende dag was het tijd om zelf inkopen te doen. Daarvoor trokken we naar het gezellige stadje Alba. In het seizoen is daar elke dinsdag tot en met zondag ‘truffelmarkt’, waarbij de lokale winkels hun koopwaren voor de winkel uitstallen. Je kan er naast verse truffels ook kazen, charcuterie en vele andere delicatessen met truffel kopen.

Peppe’s Pasta

Een bezoek aan Italië zonder een gezonde dosis verse pasta is natuurlijk ondenkbaar. Zeker met Peppe erbij! We bezochten samen met onze njam!-chef de kleinschalige producent Past’é. Dit bedrijfje werd drie jaar geleden opgestart door Riccardo en zijn vrouw en alles draait hier rond passie voor pasta. Het koppel gaf drie jaar geleden hun job op om zich toe te leggen op de nobele deegwaren. Het originele recept is, hoe kan het ook anders, een recept van de grootmoeder van Riccardo’s vrouw. Peppe maakt bij La Botte natuurlijk zijn eigen pasta, maar voor zijn tweede zaak Peppe’s koopt hij alles bij Past’é. De Plin pasta is Peppe’s favoriet: een kleine soort pasta met een vulling van rund, varken, kaas en groenten. Elk exemplaar weegt exact twee gram en zit boordevol smaak. De artisanale en kleinschalige productie – ongeveer een ton per week – zorgen voor een pasta van topkwaliteit. Benieuwd om te proeven? Rep je naar Peppe’s, je kan ze daar ter plaatse consumeren of meenemen voor thuis.

Chocolade, slowfood en topgastronomie in Turijn

Wist je dat Turijn de hoofdstad is van de slowfood? Daarnaast is chocolade – of 'ciculata’ in het Italiaans – hier een van de grote specialiteiten. En ook hazelnoten zal je in deze regio zeer vaak tegenkomen. Om deze producten aan te kopen in het centrum van Turijn kunnen we je Eataly aanbevelen, een echt paradijs voor culinaire liefhebbers!

Onze trip in stijl afsluiten deden we bij restaurant Del Cambio: een instituut in Turijn. Volgens sommigen is de Vitello tonnato hier zelfs geboren. Het is een traditionele, klassiek Italiaanse keuken in een authentiek kader. En ook de wijnkaart is legendarisch! Wij proefden van een succulente Vitello tonnato, gevolgd door een hoofdgerecht dat niertjes en zee-egel combineerde.

Bij Farmacia Del Cambio, net naast het restaurant gelegen, kan je dan weer terecht om te aperitieven of voor een lekkere koffie met zoete specialiteiten. Of voor een echte Vermout, ook al een specialiteit van Turijn!

Meer weten over Peppe en zijn programma’s op njam!-TV? www.njam.tv/chefs/peppe-giacomazza

Sven van de njam!-redactie

Beoordeling

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren