Kersvers genieten

Zondag 12 juli is het nationale dag van de kers. Wat valt er allemaal te beleven en wat maakt dit rode vruchtje toch zo aantrekkelijk?

KErsen

Kersen zien én proeven

In Turkije worden wereldwijd de meeste kersen geproduceerd. Maar kersenliefhebbers vinden hun gading ook een stuk dichter bij huis. Het Belgische Mekka voor fruitliefhebbers bevindt zich in Limburg.

1. Spuw ongegeneerd een kersensteen

Kasteel van Rijkel, D. Van Leeuwenstraat 23, Borgloon van 14 u tot 18 u

In Borgloon is er een braderij met allerlei standjes, tentoonstellingen en zelfs een wedstrijd ‘kersensteenspuwen’. Hoog tijd om die welgetrainde mondspieren te tonen. Ben je niet zo mondig? Volg dan een van de begeleide fruitwandelingen.

www.borgloon.be/startpagina-stad-borgloon-toerisme-dag-van-de-kers-2015.html

2. Op de ‘boemel’ met 250 kersensoorten

Kasteelstraat 6, Bilzen van 10 u tot 17 u

In Alden Biesen vieren ze zelfs de 12de Euroregionale kersenhappening. Tijdens een expo leer je meer dan 250 kersensoorten kennen. Benieuwd of je nadien nog kersen kunt zien? Proef ze dan, want er zullen talrijke verrukkelijke bereidingen met kersen geëtaleerd staan. Of je rustig kunt verteren op de Kersenboemel is twijfelachtig, maar een rit is een absolute must!

www.boomgaardenstichting.be

Waarom zijn we er zo verzot op?

Kersen vind je in uiteenlopende kleuren, van felgeel tot dieprood. De meeste zijn zoet, maar ook de zure kunnen ons bekoren. Denk maar aan een favoriet ‘moekes’-gerecht: frikadellen met krieken. De kriek eet je echter beter niet rechtstreeks van de boom, maar wordt eerst verwerkt.

Kersen bevatten een bijzonder heilzaam rood pigment: anthocyaan, een antioxidant dat pijn en ontstekingen vermindert. Daarnaast zijn ze ook een bom aan vitamine A, goed voor de huid en de ogen, en hebben ze een fikse dosis mineralen.

Maar de hoofdreden waarom we zo verzot zijn kersen, is natuurlijk de smaak. (En het feit dat je ze als oorbellen kunt dragen.) Met kersen kun je alle kanten uit: puur naturel, in een gebak, een taart, als coulis en zelfs als ijs. Warm of koud, een puur genot en een instant zomergevoel!

Lees ook...