Het verschil tussen sapjes en smoothies

Levensstijlcoach Anna Santens belicht in het boek Juiced by Anna tal van onderwerpen, waarover ze telkens haar beste tips en tricks deelt: recepten voor een zuivere huid, pre- en post-workout juices, energie boosters, tips om beter te slapen en minder stress te ervaren. Verwacht je aan ontspannende meditatie-, yoga- en ademhalingsoefeningen, slimme trucjes voor een betere spijsvertering en bijpassende juices en smoothies. Hier op onze blog legt Anna het verschil tussen sapjes en smoothies uit en geeft ze meer info over de voordelen ervan! 

Wat is het verschil tussen een sapje een een smoothie?

In het kort: een juice is een sap dat qua textuur en structuur vergeleken kan worden met water. Een smoothie daarentegen is meestal dikker van structuur, voller van smaak en ‘romiger’. Een juice wordt gemaakt met groenten, fruit en/ of kruiden in een slowjuicer. Je kan ontzettend veel soorten rauwe groenten en fruit juicen. Een slowjuicer perst in een langzaam tempo alle vezels uit de groenten en fruit. Je krijgt een puur, licht sapje als resultaat, waar vaak een schuimlaagje op komt. Een juice zit boordevol micronutriënten (vitamines en mineralen), maar vult minder dan een smoothie.

Om een gelijke hoeveelheid sap te krijgen, gaan er in een juice meer groenten en fruit dan in een smoothie. Groenten en fruit door een slowjuicer halen is net wat arbeidsintensiever dan het in een blender gooien. Om die reden zijn vers gemaakte juices vaak net iets duurder dan smoothies. Naast groenten, fruit, kruiden en eventueel superfoods (zie p. 21), voeg je aan een smoothie altijd een vloeistof toe, zoals (plantaardige) melk/yoghurt of water. Zo mix je een heerlijke smoothie vol vitaminen, antioxidanten, vezels en gezonde vetten.

In tegenstelling tot een juice gebruik je bij een smoothie de ingrediënten in hun geheel. Ze worden vermalen en de vezels blijven behouden. Hierdoor is een smoothie dikker van textuur en vult die net iets beter dan een juice. In een juice zitten meer vitaminen dan in een smoothie. Dit komt doordat de slowjuicer de vitamines in hun geheel behoudt en er geen zuurstof bijkomt tijdens het juicen. Bij een smoothie is dat anders. Door de ronddraaiende bewegingen van de blender worden vitaminen deels ‘kapot geslagen.’ Dat wilt niet zeggen dat een smoothie ongezond is, want je krijgt nog steeds een flinke portie aan groenten en fruit binnen. Een juice is net iets gezonder.

De voordelen van sapjes en smoothies 

Bij alles heb je haters en lovers. Iedereen beslist voor zichzelf wat hij eet. Het belangrijkste is dat je ervan geniet. Hieronder deel ik graag met jullie de voordelen van juices en smoothies. Weet wel dat deze voordelen enkel gelden als je naast het drinken van juices en/of smoothies ook een gebalanceerde levensstijl hebt: een gevarieerd eetpatroon, een regelmatig slaapritme, voldoende beweging en constructieve gedachten.

De voordelen van juices en smoothies zijn eindeloos. Hieronder som ik de belangrijkste voor je op:

  • Je krijgt gemakkelijk en snel je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen.
  • Je voelt je er fit en energiek door.
  • Je huid en haar worden mooier en glanzen meer.
  • Ze zijn gezond en handig on the go.
  •  Ze verteren makkelijker dan vast voedsel.
  • Je lichaam kan de voedingsstoffen supersnel opnemen.
  • Ze helpen je vochtbalans in evenwicht te houden.
  • Ze zijn rijk aan mineralen en vitaminen.
  • Je blijft gehydrateerd.
  • Je stoelgang kan verbeteren.

Daarnaast hebben beide drankjes ook zo hun eigen voordelen. Smoothies zijn bijvoorbeeld de beste manier om voedingsrijke stoffen binnen te krijgen. Het handige aan juices is dan weer dat je geen afval hebt als je er een beetje slim mee omspringt. Zo kan je de pulp perfect gebruiken om crackers of muffins te maken. Natuurlijk smaken ze allebei heerlijk en kan je eindeloos experimenteren en combineren. Idealiter bevat je juice of smoothie 80% groenten en 20% fruit. Over het algemeen geldt: hoe meer groenten, hoe minder suiker dus hoe gezonder! 

Nog meer info over sapjes en smoothies is te vinden in het boek Juiced by Anna door Anna Santens. 

Lees ook...