Eat & Sleep: 7 adresjes in eigen land waar je lekker eten en overnachten kan combineren

Wat is er heerlijker dan na een lange maaltijd enkel nog de trap op te moeten en neer te ploffen in een zacht en luxueus bed? De combinatie tussen uitgebreid tafelen en prachtig overnachten bestaat reeds sinds jaar en dag en wordt steeds populairder. Het mag dan ook niet verbazen dat vele toprestaurants hun zaak uitbreiden met enkele kamers of suites. Of, omgekeerd, dat een tophotel de activiteiten uitbreidt met een of meerdere fantastische restaurants. Dit is een evolutie die wij enkel kunnen toejuichen. Want de combinatie van eet- en slaapplezier maakt elke reis of weekenduitstap dubbel zo fijn, toch?

1. L’air du Temps, Liernu

We gaan direct goed van start. Want L’air du Temps, gelegen in het prachtige Liernu, is ongetwijfeld een van onze favoriete adresjes voor een memorabele “Eat & Sleep”-uitstap. Het domein van chef Sang-Hoon Degeimbre is gevestigd in een grote gerenoveerde hoeve op het Waalse platteland. Zijn restaurant is bekroond met twee Michelinsterren en een score van 19/20 punten in de Gault&Millau gids. Je eet er uitzonderlijk creatief en verfijnd in een prachtige setting met zicht op de eigen groentetuin en de omringende velden. Na de maaltijd kan je overnachten in een van de elf luxueuze kamers recht tegenover het restaurant. Ontwaken doe je hier eveneens in stijl, mét prachtig zicht op de omgeving.

2. Culinair, Lauwe

In het West-Vlaamse Lauwe, nabij Kortrijk, kan je bij Culinair terecht voor een gastronomisch “Eat & Sleep”-verblijf. Uitbaters Steven en Lisa openden er immers vlak naast hun restaurant een prachtige Bed & Breakfast waar je in alle luxe kan verblijven. Er is zelfs een buitenzwembad waar het in de warmere maanden heerlijk plonzen is. Voor en/of na dat slaap- en plonsplezier kan je in het restaurant terecht voor een moderne, toegankelijk en prijsvriendelijke keuken.

3. August, Antwerpen

In Antwerpen zijn er verschillende mogelijkheden om een culinair hoogtepunt met een mooie overnachting te combineren. August is een van de nieuwste en wellicht meest unieke opties. Een voormalig Augustijnenklooster werd omgetoverd tot prachtig hotel én luxebrasserie. Aan het roer van die brasserie staan top chefs Nick Bril en Pieter Starmans. Je kan er in een prachtige setting genieten van bereidingen zoals fazant met knolselderij, kastanje en bbq palmkool. Na het diner is het enkel nog de trap op naar een van de gezellige, strak vormgegeven kamers.

4. Les Eleveurs, Halle

Njam !-chef Andy De Brouwer is eigenaar en sommelier van restaurant Les Eleveurs in Halle. Maar Les Eleveurs is meer dan alleen een restaurant: het is ook een hotel en bar. Je kan de eigendom ontdekken op slechts tien minuutjes van Brussel. Op de kaart in het restaurant is het moeilijk kiezen tussen de klassiek geïnspireerde bereidingen zoals hazenrug “Arlequin” of reezadel “Grand Veneur” – allemaal perfect gekoppeld aan heerlijke wijnen geselecteerd door Andy. En daar mag je gerust genoeg van drinken, want na je diner kan je lekker overnachten in een van de mooie kamers. In de buurt zijn er verschillende te bezoeken bezienswaardigheden zoals het provinciaal domein van Huizingen, de rozentuin van Coloma te Sint-Pieters-Leeuw, het Pajottenland of de Zennevallei. Een ideale uitvalsbasis voor een culinaire ontdekkingsreis!

5. Ralf Berendsen, Lanaken

Restaurant Ralf Berendsen, genoemd naar de gelijknamige chef, kan je ontdekken in het prachtige domein “La Butte aux Bois” in Lanaken. Het restaurant heeft  twee Michelinsterren en een score van 17/20 punten in de Gault&Millau gids. Je proeft er verfijnde gerechten geënt op de allerbeste producten zoals langoustines en tarbot. Beperk je bezoek echter niet alleen tot het restaurant. Het domein “La Butte aux Bois” biedt immers verschillende troeven om je bezoek onvergetelijk te maken. Het is prachtig gelegen naast een natuurgebied en het domein zelf herbergt luxueuze kamers, een grote spa, verschillende restaurants en een waaier aan activiteiten.

6. Le Bergis, Mirwart

Het kasteel van Mirwart ligt, zoals de naam het aangeeft, in Mirwart in de provincie Luxemburg. Het is gelegen op de top van een rots boven de rivier 'L'homme' en torent daarmee boven het dorp Mirwart uit. Een meer indrukwekkende setting voor een “Eat & Sleep”-uitstap kan je je moeilijk inbeelden! Het kasteel werd grondig gerenoveerd en opende de deuren in 2021. In het fine dining restaurant van het kasteel, Le Bergis, staat niemand minder dan chef Pajtim Bajrami aan de stoof. De jonge chef verdiende zijn strepen bij De Stadt Van Luijck in Sint-Truiden en zet nu zijn culinaire parcours verder in dit indrukwekkende kasteel.

7. La Table de Maxime, Paliseul

La Table de Maxime is het gastronomische restaurant van chef Maxime Collard gelegen in Paliseul in het hart van de Belgische Ardennen. Je kan hier fantastisch wandelen en volop genieten van de natuur. Maar ook heerlijk eten bij La Table de Maxime of in een van de andere restaurants van Maxime Collard. Deze liggen allemaal vlakbij zijn hotel “Les Jardins de Maxime”, gevestigd in een volledig gerenoveerde dorpswoning in het kleine gehucht Beth. Indien het nog specialer en vooral “natuurlijker” mag zijn, kan je ook terecht in “la Fabrique du Pré Maho”. Dit unieke verblijf, eveneens een project van Maxime, bestaat uit een houten paalwoning en zweeft tussen de bomen. Indrukwekkend!

Smakelijk… en goede nacht!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...