De ontbijttips van Steffi Vertriest

Het ontbijt is – by far – mijn favoriete maaltijd van de dag. De keuzes zijn eindeloos en van een goed ontbijt kan ik echt zoooo hard genieten! Zelfs wanneer ik niet veel tijd heb probeer ik toch een klein momentje voor het ontbijt uit te trekken. Goed begonnen is half gewonnen en dat geldt eens te meer voor drukke dagen.

Neem je tijd

Iedereen kent het waarschijnlijk wel: geen tijd om te ontbijten en dus in de vluchte een boterham of een koek meegrabbelen. Nochtans is het ontbijt dé kans om je dag goed te starten. Als ik ’s avonds mijn wekker zet, reken ik altijd extra tijd om te ontbijten. Tien minuutjes maar, om me heel even neer te zetten, gsm aan de kant en gewoon heel even te genieten van de start van een nieuwe dag. Het brengt me een ganse dag meer focus. Als een meditatie bijna, in de drukte van de ochtend 10 minuutjes op pauze durven zetten. Love it!

Als je geen honger hebt, ontbijt dan niet

‘Skip nooit het ontbijt’ is een advies dat vaak ingezet wordt maar waar geen evidentie voor is. Als je geen honger hebt moet je niet eten. Das een deel van luisteren naar je lichaam. Mensen die niet ontbijten zijn niet ongezonder dan mensen die wel ontbijten. Het enige gevaar schuilt erin dat je later in de voormiddag in alle drukte plots beseft dat je scheurt van de honger. Zorg dan voor een gezonde snack – of een ontbijt on-the-go – zodat je jezelf niet op de snoepautomaat stort.

But first: water

Water is enorm belangrijk voor je lichaam. Over de exacte hoeveelheid die je moet binnenkrijgen is veel discussie maar iedereen is het er over eens dat voldoende hydratatie super belangrijk is. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water en elk orgaan heeft het nodig. De ganse nacht heeft je lichaam het zonder moeten doen. Make your body happy en schenk het ‘s morgens meteen een goed glas water uit!

Kies voor voedzame ingrediënten

Wie wel honger heeft ’s ochtends kan zijn lijf maar beter een kickstart geven door het te voorzien van allerlei goeie stofjes. Een ontbijt met fruit, wat yoghurt of een smoothiebowl en wat pitten en zaden bijvoorbeeld geeft je al een goeie portie vitaminen, mineralen en gezonde vetten mee. Daarmee krijg je niet alleen een dosis energie binnen, maar ook allerlei bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Niks zo’n zonde als een boel lege caloriën. Kies daarom voor een voedzaam ontbijt!

Probeer ook eens met groenten te ontbijten

We zijn geneigd om voor zoete ontbijten te gaan. Wie een random ontbijtkaart neemt ziet allerhande zoetigheden staan, van gezonde smoothiebowls tot iets minder gezonde koffiekoeken. Nochtans kan een lekkere portie groenten een geweldig start van de dag zijn. Zelf vind ik het zalig om met een misosoep de dag te starten. Een goeie portie groenten en al het goede van gefermenteerde soja, yes plz! Maar het kan ook simpeler door bij wat left-over groentjes van de avond voordien een spiegeleitje te maken bijvoorbeeld.

Veel succes!
Liefs, Steffi

Lees ook...