De kracht van granen

Vegan foodie Viviane Van Dyck bracht recent een nieuw boek uit 'Vegans are better lovers'. Hierin inspireert ze jou om een betere lover of life te worden. Iemand die niet alleen fysiek gezond is, maar ook open van geest, met mooie dromen en de moed om die uit te doen komen. Je dagelijkse (eet)gewoonten kunnen daar zeker toe bijdragen. Daarom vertelt ze in deze blogpost wat meer over de kracht van granen.

Volle granen staan op de voedselweegschaal het dichtst bij het midden. Dat ik ze volop ben gaan eten, is waarschijnlijk de grootste positieve verandering in mijn eetpatroon geweest. Weg opgeblazen buik en constipatie, hallo rust in darmen en hoofd.

© Bram Debaenst

De kracht van volle rijst

In plaats van de eeuwige aardappel kwam er thuis ook weleens rijst op tafel, maar dan enkel de witte versie in die typische geperforeerde kookzakjes. Ik werd er niet wild van, maar dat is nu wel anders. Als ik een potje rijst gekookt heb, kan ik mezelf niet bedwingen om ervan te proeven. Ik voel de weldaad van vers gekookte bruine rijst tot in mijn kleine teen. Mijn gemoed en energie verbeteren onmiddellijk. En ik ben niet de enige. In het Japans bestaat het woord vrede uit twee karakters: dat van rijst en dat van mond.

Als ik volle rijst gegeten heb, daalt er een zekere sereniteit over mij neer. Ik kan de dingen beter aanschouwen zonder meteen te willen reageren. Ik maak sneller en spontaner écht contact met mensen. Volle granen doen dus voor mij veel meer dan enkel mijn bloedsuikerspiegel en energiepeil in balans houden. Al blinken ze ook daarin uit: volle granen zitten vol complexe koolhydraten (trage suikers) die langzaam in je bloed vrijkomen, waardoor je suikerpieken en -dalen vermijdt. Je bloedsuikerspiegel is stabieler en dat vertaalt zich ook in stabielere emoties – I promise!

Gezonde darmen

Volle granen maken bovendien je darmen sterker. Granen hebben een compacte celstructuur (yang), terwijl je darmen eerder weke, holle en lange organen (yin) zijn. Volle granen houden je darmen dus in evenwicht. Dat merk je aan je stoelgang die optimaal is na het eten van een maaltijd met volle granen. Volle granen zitten ook boordevol vezels, essentieel voedsel voor de goede bacteriën van onze darmflora. Als je darmen sterk zijn, verandert je houding vanzelf mee. Je rug is rechter en je hebt meer kracht in je benen, waardoor je steviger met je voeten op de grond staat. Om deze – en nog vele andere – redenen hecht men in het Oosten zoveel belang aan de gezondheid van de darmen. Ze zeggen daar dat elke ziekte begint in de darm.

Er gebeurt zoveel achter je navel: van het opnemen van voedingstoffen tot het uitscheiden van afvalstoffen. Bovendien zorgen je darmbacteriën voor de meerderheid van je immuunreacties. Het minste wat we kunnen doen, is ons lichaam optimaal voedsel aanbieden om het zo goed mogelijk te helpen optimaal te functioneren.

Tot slot barsten volle granen van de B-vitamines die zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen. Dat het gezond functioneren van de hersenen samenhangt met gezonde darmen weten ze in het Oosten al langer, maar ook in het Westen dringt dit besef eindelijk door.

Gezellig pruttelen

Volle granen moeten wat langer op het vuur staan. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar weet dat je een indrukwekkende dosis uithoudingsvermogen en mentale rust in ruil krijgt. Dan is een potje bruine rijst een uurtje op het vuur zetten plots een stuk aantrekkelijker. Bovendien vind ik het gezellig, zo’n kookpot die staat te pruttelen terwijl ik de rest van de maaltijd bereid.

Leve koolhydraten

Je raadt het al, ik ben geen voorstander van een koolhydraatarm dieet. Er is een foute perceptie dat je dik zou worden van koolhydraten. Ja, als we het hebben over de snelle suikers, zoals wit brood, witte pasta, witte rijst en alle bewerkte voeding, van snoep tot frisdrank, dan wel. Complexe koolhydraten daarentegen – zoals die in volle granen – zijn de perfecte brandstof voor het menselijk lichaam. Net zoals een auto brandstof nodig heeft om te rijden, heeft je lichaam koolhydraten nodig als energie voor je fysieke en mentale activiteit. Zonder die complexe koolhydraten spreekt je lichaam je reserves aan om aan energie te geraken. Maar… dit is een noodoplossing en niet hoe je lichaam idealiter zou willen functioneren. We moeten er echt met zijn allen vanaf dat er iets mis is met koolhydraten. 

Tips

Als je merkt dat je granen niet goed verteert, helpt het om ze voor het koken een nachtje te laten weken.

Ik voeg altijd een snuifje fijn wit zeezout toe als ik volle granen kook. Dat beetje zout (yang) maakt ze nog net iets zoeter (yin). Om diezelfde reden voeg ik ook altijd een snuifje fijn wit zeezout toe aan mijn dessertjes. Probeer het maar eens, je zal merken dat het nog niet zo'n gek idee is. 

Meer tips en recepten van vegan foodie Viviane Van Dyck ontdek je in haar nieuwste boek 'Vegans are better lovers'. 

Lees ook...