Culinaire vakantie in eigen land - 9 heerlijke tips in Antwerpen

België heeft als vakantiebestemming veel troeven in handen. Prachtige steden, een rijke cultuur, het platteland, de kust en natuurlijk een gevarieerd en uitgebreid culinair aanbod. Gezien dat laatste voor vele vakantiegangers steeds belangrijker wordt, is een culinaire vakantie in eigen land een goede keuze. Vandaag trekken we daarvoor naar Antwerpen, wellicht de hipste en misschien ook wel de lekkerste stad van ons land.

1. Butcher’s Coffee


Onze culinaire citytrip starten we met fantastische koffie bij Butcher’s Coffee. Deze bekende koffiebar ontdek je in de hippe wijk “’t Zuid”. De koffie is er uitzonderlijk, maar je kan hier ook prima en origineel ontbijten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een “pastrami sando” of een heuse “breakfast burger” om de dag goed te starten?

2. Het Gebaar

Lunchen doen we in het restaurant van de bekende njam!-chef Roger van Damme, Het Gebaar. De desserts zijn hier uiteraard ontzettend goed (ze behoren volgens kenners zelfs tot de wereldtop), maar ook de gewone eetkaart is er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Het Gebaar werd dit jaar in een volledig nieuw kleedje gestoken en is dus meer dan ooit het (her)ontdekken waard!

3. Bistrot du Nord

Voor rasechte klassiekers uit de bistrokeuken kan je terecht bij Bistrot du Nord. In 2021 werd de chef van deze zaak, Michaël Rewers, nog bekroond tot “ambachtsman van het jaar” door Gault&Millau. Je kan bij Bistrot du Nord smullen van bereidingen zoals tartaar van kalfshersenen, paling uit de Oosterschelde in’t groen, en gegrilde kalfsnieren "Stroganoff".

4. ’t Fornuis

’t Fornuis is het bekende restaurant van njam!-chef Johan Segers. Het is gevestigd in een prachtig herenhuis in het centrum van de stad en je eet hier in een authentiek en sfeervol kader. Johan komt nog steeds de gerechten zelf aan tafel voorstellen en doet dat met zoveel passie dat kiezen altijd moeilijk is. Probeer er – als ze op het menu staan - zeker de gehaktballetjes van kalf of de truffelba

5. V pizza


Sinds juni dit jaar is Antwerpen een hoogstaande pizzazaak rijker. V pizza is gelegen op de bekende De Keyserlei. Het originele van deze zaak is dat je kan genieten van kwalitatieve pizza’s in een trendy en luxueus interieur. Aan alles is gedacht: van de muziek tot de automatisch gedimde lichten. Uit het assortiment pizza’s kunnen we je de “Bee Sting” aanbevelen: een heerlijke pizza met salami ventricina, honing, mozzarella, rode ui, chilivlokken, grana padano, rozemarijn & tijm.

6. 5 Flavours Mmei

In Antwerpen zijn er enkele zeer goede Chinese restaurants. Eentje daarvan - en onze favoriet - ontdek je in de Volkstraat: 5 Flavours Mmei. In deze zaak ontdek je een zeer uitgebreide kaart met verschillende bereidingen die je bijna nergens anders kan proeven. Wat denk je bijvoorbeeld van eendentongetjes met 5 kruiden; gestoomde rundermaag met gember; typhoon shelter kreeft; of aubergines met vlees en gezouten vis?

7. Maven

Voor een goed stuk vlees in een trendy city-setting moet je zeker naar Maven. In dit restaurant van  de bekende beenhouwer Luc De Laet en horecaondernemer Wim Van der Borght kan je proeven van de allerbeste stukken gerijpt vlees. Deze worden geserveerd met originele bijgerechten zoals een tomatensalade met ossenhart en frietjes met truffel en Parmezaan. In verschillende van de desserts is ook vlees verwerkt – zeker het proberen waard!

8. Osaka

Afsluiten – of beter afzakken – doen we bij Osaka, een hippe bar waar natuurlijke wijnen centraal staan. Je kan er natuurlijk een heel deel originele natuurwijnen proeven, maar ook het daarbij geserveerde “bar food” is echt het proberen waard. Proef er zeker de Oosterse oesters en de heerlijke rundstartaar.

9. BÚN & Little BÚN

BÚN & Little BÚN zijn de Vietnamese restaurants van Hoa Truong en Huibrecht Berends. Het jonge en dynamische koppel brengt daarmee de Vietnamese keuken naar ons land. Dat doen ze op twee manieren: bij BÚN met een verfijndere aanpak en de mogelijkheid tot een degustatie menu; bij Little BÚN met gerechten uit de Vietnamese streetfood keuken. Een ding hebben ze gemeen: het eten is er authentiek Vietnamees en fantastisch lekker. 

Lees ook...