Culinaire citytrip: Berlijn

De meeste Duitse steden staan vandaag als ‘culinaire citytrip’ niet echt hoog aangeschreven. Gastronomisch genieten doet men volgens velen vooral in Parijs, Barcelona, Londen, New York, Bangkok, of Kopenhagen. De Duitse keuken is vandaag echter veel meer dan worst, schnitzel en sauerkraut, en verschillende Duitse steden vormen dan ook een uitstekend alternatief voor de bekendere ‘food cities’. Berlijn is daar zeker eentje van. Je proeft er niet alleen van de beste curryworst ter wereld, of de bekende ‘Berliner bollen’, ook op het vlak van de topgastronomie scoort Berlijn tegenwoordig hoge punten. Getuige daarvan zijn de vele Michelin sterren die er de laatste jaren aan Berlijnse restaurants zijn toegekend: momenteel staat de teller op maar liefst 20 sterren! Daarvan zijn er 5 restaurants met 2 sterren, en 10 met 1 ster. Naast deze toprestaurants zijn er ook talloze adresjes waar je terecht kan voor de typische Duitse keuken (of een creatieve versie ervan) of voor de internationale keuken. Het njam!-team trok voor jullie op onderzoek uit en selecteerde enkele interessante adresjes.

Tim Raue (Kreuzberg)

Tim Raue eten

Tim Raue is de bekendste kok van Berlijn en een échte ‘Berliner’. De chef heeft ondertussen 4 restaurants in de stad waarvan restaurant Tim Raue het bekendste is. Het restaurant werd geopend in 2010 en had na 2 jaar al 2 Michelin sterren. Die sterren zijn er nog steeds, en Gault & Millau gaf het restaurant ook een score van 19/20. De Berlijnse kok serveert een uitzonderlijk smakelijke versie van de Aziatische keuken, waarbij Thaise, Japanse en Chinese invloeden gebruikt worden. De chef slaagt erin om het karakter en de intense smaken van de Aziatische keuken in het bord te combineren met hedendaagse technieken en een verrassende presentatie. Een van zijn signatuurgerechten is de ‘Peking Duck’, die wordt geserveerd in drie keer: de borst komt met een wafel met 5 kruiden, appel, prei en een jus van eendenpoten; een bouillon van tong, hart en maag, komt met winter meloen en bamboe paddenstoel; en eendenlever wordt geserveerd als een terrine met ingelegde komkommer en gember-prei-crème. Menu’s kosten er tussen 128 en 198 euro. Een van de meest verrassende restaurants in Berlijn, en een must voor iedereen die houdt van de Aziatische keuken.

www.tim-raue.com

Lorenz Adlon Esszimmer

Lorenz Adlon Esszimmer food

Lorenz Adlon Esszimmer is het gastronomische restaurant van het iconische vijfsterrenhotel Adlon Kempinski, gelegen aan de bekende Brandenburger Tor. Chef-kok Hendrik Otto is verantwoordelijk in de keuken. De chef brengt een internationale haute cuisine waar hij beroemde klassiekers herinterpreteert, maar ook zijn eigen culinaire kunstwerken creëert. Hij omschrijft zijn keuken als Europees geïnspireerd, spannend, en expressief. Hij werd ervoor beloond met 2 Michelin sterren en een score van 18/20 bij Gault & Millau. Een van zijn gerechten, zijn interpretatie van de beroemde 'Bouillabaisse', is uitzonderlijk qua smaak. Kreeft, langoustine en inktvis worden geserveerd in een hemelse bouillon en komen met venkel, anijs en honingtomaten. Heerlijk! Goedkoop is het restaurant niet, met menu’s tussen 140 en 195 euro, maar je baadt er dan ook in luxe en wordt verwend met producten van topkwaliteit. Het hotel Adlon Kempinski is overigens zeker ook een bezoekje waard. Je kan er in de indrukwekkende lobby genieten van de bekende ‘afternoon tea’ (mét gebakjes) of van een authentieke curryworst. Het luxueuze interieur, dat doet wegdromen naar de grandeur van de jaren ’20, krijg je er gratis bij!

www.lorenzadlon-esszimmer.de

La Soupe Populaire

Interieur Villa in the sky

La Soupe Populaire is het tweede restaurant van Tim Raue in deze lijst. Het restaurant is gevestigd in een voormalige privé bierbrouwerij, de Bötzow Brauerei. Naast het restaurant is er ook een toffe cocktailbar: Le Croco Bleu. De locatie is een van de belangrijkste troeven van La Soupe Populaire. In typisch Berlijnse stijl kreeg een vervallen pand een nieuw leven en werd het getransformeerd naar een restaurant, cocktailbar en expositieruimte voor moderne kunst. De locatie voelt eerst wat ruw aan, maar door de vintage meubelen, de moderne kunst en de opvallende accessoires krijgt het geheel een unieke sfeer. Het restaurant zelf is verspreid over 2 verdiepingen en kijkt uit op de tentoonstelling op de benedenverdieping. In tegenstelling tot restaurant Tim Raue, is La Soupe Populaire geen fine dining restaurant. Je proeft er van Duitse klassiekers met een moderne twist, zoals de ‘zure aardappelsoep van oma’, de ‘Königsberger klopse (een soort gehaktbal) met aardappelpuree en biet’, of de ‘Bee Sting cake met abrikoos’. De gerechten kosten tussen 9 en 22 euro, voor een menu met 3 gangen moet je rekenen op ongeveer 40 euro. La Soupe Populaire is momenteel een van de meest gehypte restaurants in Berlijn en je moet er dan ook ruim een maand op voorhand reserveren.

www.lasoupepopulaire.de

Industry Standard

Industry Standard food

Industry Standard is gevestigd in een onopvallend rijhuis in de Sonnenallee in de wijk Neukölln. Het is een perfect voorbeeld van een ‘bistronomie’ restaurant: je kan er heerlijk en origineel eten, in een gezellige setting (met veel ‘hipster’-gehalte). Een groot deel van het restaurant is ingenomen door de open keuken en gasten nemen plaats aan houten tafels, lekker dicht bij elkaar. Op zaterdag en zondag kan je er terecht voor een leuke brunch, ’s avonds kies je er gerechtjes om te delen. Het menu verandert regelmatig en bevat klassiekers zoals een charcuterie- of kaasbordje, gepekelde groenten of olijven met ansjovis, maar ook creatievere gerechten zoals de combinatie van biet, zoethout en vlierbloesem. Probeer zeker het beenmerg met zeekraal, scheermesjes en augurk, eventueel in combinatie met een shot van ‘bone marrow washed bourbon’ (die je uit het been kan drinken)! De gerechtjes op de kaart kosten tussen 5 en 16 euro, maar reken toch op een 50 euro per persoon als je enkele gerechten wilt proeven. Op de wijnkaart ontdekken we originele natuurwijnen en leuke artisanale bieren en sappen. Een topadresje voor een gezellige avond met vrienden.

www.facebook.com/IndustryStandardNK 

TIP: is dit laatste adresje helemaal je ding? Probeer dan zeker ook ‘Nobelhart & Schmutzig’ (www.nobelhartundschmutzig.com/), een no-nonsense restaurant waar je geniet van een creatief 10-gangen menu met lokale producten (80€).

Sven van de njam!-redactie. 

 

Lees ook...