Binnenkijken bij Asador Etxebarri, het bekendste grillrestaurant ter wereld

Op onze blog inspireren we niet alleen met recepten en productinformatie. We maken ook virtuele uitstapjes naar lekkere plekken in zowel binnen -als buitenland. Want echte foodies eten altijd en overal graag, toch? In dit artikel nemen we jullie mee naar Baskenland in Spanje. Deze regio staat bekend als een van de beste culinaire regio’s ter wereld. Er zijn talloze pintxobars naast heel wat hoog aangeschreven Michelinsterrenrestaurants. De productkwaliteit is er fantastisch en het aanbod is er door de nabijheid van zowel veld als zee zeer uitgebreid. Voor velen vormt het hoogtepunt van een gastronomische uitstap naar Baskenland een bezoek aan het mythische Asador Etxebarri. Dit restaurant werd in 2023 verkozen tot 4e beste restaurant ter wereld in de prestigieuze “The World’s 50 Best Restaurants”-lijst en staat bekend als het beste grillrestaurant ter wereld. Wij geven jullie in dit artikel graag een voorsmaakje.

Authenticiteit troef

Asador Etxebarri is gelegen ongeveer halverwege tussen San Sebastián en Bilbao, in de prachtige Atxondo-vallei. Op het dorpsplein van het pittoreske dorpje Axpe betrekt het restaurant een imposant pand opgetrokken in traditioneel Baskische stenen. In het dorpje en de omgeving is verder niets en dat maakt van Asador Etxebarri een echt bestemmingsrestaurant. De ontvangst en eetzaal zijn puur, authentiek en warm. Niet direct de luxe of verfijning die je zou verwachten van het 4e beste restaurant ter wereld, maar het is net die uitgepuurde aanpak die dit restaurant zo uniek maakt. Alle aandacht gaat hier - terecht - naar de inhoud van het bord.

Zelfopgeleide chef schopt het in de top 10 van de wereld

Aan het vuur bij Asador Etxebarri staat Victor Arguinzoniz, een rasechte Bask geboren en getogen in Atxondo. Victor is een voormalig houtbewerker maar koos in 1990 voor een carrière als chef. Daarbij wijdde hij zich volledig aan de grill of ‘brasa’. In zijn kindertijd had hij thuis immers geen elektriciteit en was vuur toen een van de belangrijkste aspecten in zijn leven. Om dat vuur optimaal in zijn keuken te gebruiken, ontwierp hij zelf zijn eigen verstelbare grills. Zo kan hij tot in de perfectie grillen, want in zijn keuken draait het om secondewerk. Victor is volledig autodidact en beschouwt het vuur als een van de ingrediënten die hij aan zijn bereidingen toevoegt – vaak is het zelfs het enige dat hij toevoegt. De zelfgemaakte grill die hij vandaag de dag gebruikt, is beroemd geworden en werd reeds vaak gekopieerd door de allerbeste chefs van over de hele wereld.

Vuur en een ver doorgedreven productfocus

Twee elementen maken van Asador Etxebarri een van de meest beroemde restaurants ter wereld: vuur en de allerbeste ingrediënten. Victor beheerst de kunst van het grillen als geen ander en werkt uitsluitend met de beste seizoensgebonden ingrediënten die hij kan vinden. Daarbij gebruikt hij verschillende soorten hout om bepaalde smaakaccenten mee te geven aan zijn bereidingen. Puurheid staat in die gerechten trouwens centraal: de meeste bereidingen bestaan uit slechts 1 tot 3 ingrediënten.

Je kan bij Asador Etxebarri kiezen uit een à la carte of een degustatiemenu. De meeste gasten kiezen voor dat laatste en beleven zo een wandeling door het Baskische culinaire universum. Wij genoten van onder meer verse kaas afkomstig van Victor’s eigen buffels, geitenboter (geserveerd als een afzonderlijke gang!), gerookte kaviaar, tartaar van verse chorizo, gerookte babypaling en zeekomkommer. Het centraal plaatsen van ingrediënten krijgt hier een heel eigen invulling en toont aan hoe puurheid kan zorgen voor een overweldigende culinaire ervaring. Na een tiental voorgerechten volgt het bekendste gerecht van Asador Etxebarri: de “beef chop”. Deze is afkomstig van oude Rubia Gallega runderen, een ras uit Noord-Spanje dat bekend staat om het gemarmerde en vlezige vlees. Perfect gebakken, licht gerookt en heerlijk sappig is dit een onvergetelijke ervaring. Afsluiten doen we met maar liefst drie desserts, allemaal licht gerookt op de grill.

Reserveren vraagt geduld

Een tafeltje boeken bij Asador Etxebarri is geen gemakkelijke opgave. Het restaurant kreeg de voorbije jaren haast een mythische status en foodies van over de hele wereld trachten dan ook een tafel te bemachtigen. Op de website kan je niet direct reserveren maar wel een aanvraag aandienen voor een bepaalde datum. Daarna wordt deze al dan niet bevestigd via mail. Dat zal waarschijnlijk niet van de eerste keer lukken, maar geduld wordt beloond… 

Meer informatie en de contactgegevens vind je op www.asadoretxebarri.com.

Lees ook...