10 tips voor Spaanse tapasrestaurants in België

Spaanse tapas zorgen bij de njam!-redactie steevast voor een instant vakantiegevoel. En dat heeft niet alleen met de Spaanse roots van deze mini-gerechtjes te maken. Het komt evenzeer door het sharing aspect. En door het feit dat je met een tapasmaaltijd veel meer gerechtjes kan proeven dan bij een andere maaltijd. Want geef toe, vakantie betekent altijd zo veel mogelijk proeven van al het lekkers dat je bestemming te bieden heeft. De echte Spaanse tapas ontstonden eeuwen geleden als ‘dekseltjes’ van de glazen om te voorkomen dat er vliegen in de dranken terecht zouden komen. Door de eeuwen heen evolueerden de hapjes naar mini gerechten tot zelfs culinaire hoogstandjes. Zo kan je vandaag in Barcelona proeven van tapas met Michelin sterren maar evenzeer van de nog authentieke tapas in de typerende aardewerken schoteltjes. En ook in België zijn er gelukkig verschillende adresjes waar je voor een lekkere tapasmaaltijd terecht kan. Wij zetten graag 10 van onze favorieten op een rijtje. 

1. El Fuego (Knokke-Heist)

Bij El Fuego is een team van chefs met Zuid Amerikaanse roots verantwoordelijk voor al het lekkers dat uit te keuken komt. De suggestietapas zijn er gegarandeerd voltreffers, maar ook de paella is er heerlijk.

2. Puur (Turnhout)

© Foto restaurant Puur

Volgens de chefs bij Puur neemt hun keuken je mee naar de zonovergoten stranden van de Costa Brava. En dat durven wij niet tegenspreken! Op de kaart van dit gezellige restaurant vind je authentieke tapas met een creatieve twist, “wapas” (tapas om te delen) en enkele Spaans getinte hoofdgerechten. Een aanrader!

3. La Buena Vista (Brugge)

In dit knusse restaurant in Brugge kan je terecht voor authentieke tapas met de eigenzinnige toets van chef Tony Brys. Verse chorizo, heerlijke gamba’s, kroketjes met kip, … Het is hier altijd moeilijk kiezen, maar vraag chef Tony gerust om hulp.

4. Tapabar (Antwerpen)

Tapabar in Antwerpen serveert al sinds 1986 authentieke Spaanse tapas. Je kan er de maaltijd starten met een selectie heerlijke charcuterie en vervolgens kiezen uit een uitgebreide tapaskaart. Bijna alle gerechten zijn verkrijgbaar als Tapa, ½ Racion of Racion (grotere portie). De tapatafels zijn er bovendien echte aanraders voor de grote eters.

5. Pintxos (Mechelen)

© Foto restaurant Pintxos

Sinds enkele jaren kan je in het centrum van Mechelen terecht bij Pintxos voor kwalitatieve tapas in een hedendaagse, hippe setting. Het concept is geïnspireerd op de Spaanse eetcultuur en je kiest er je ‘pintxos’ uit de open eettoog.  De gerechten zijn geïnspireerd op de Spaanse keuken maar je merkt ook invloeden uit andere werelddelen. Alles is er huisgemaakt, seizoensgebonden, en overheerlijk.

6. Hasta Mañana (Gent)

Hasta Mañana is een concept van de mensen achter het festival Polé Polé en in deze authentieke tapasbar kan je de echte Spaanse sfeer opsnuiven. Ook de tapas zijn er authentiek, zeer lekker en - gezien de porties - ideaal om te delen.

7. Los Flamencos (Leuven)

In de studentenstad Leuven gaan er regelmatig nieuwe tapasbars open, maar jammer genoeg gaan ze vaak even snel terug dicht. Los Flamencos is een van de enige “gevestigde waarden” in het Leuvense tapaslandschap. En dat zegt genoeg! Op de kaart een uitgebreide selectie tapas naast Spaanse gerechten. 

8. Juan Luis (Hasselt)

© Foto restaurant Juan Luis

Juan Luis tapasbar groeide snel uit tot een referentie voor kwalitatieve tapas in Hasselt. Chef Juan Luis groeide zelf op in Malaga en het is dan ook geen verrassing dat er veel vis op het menu staat. Maar ook de typische ajo blanco, het stoofpotje van ossenstaart en de flamenquines zijn hier fantastisch.

9. Comotapas (Brussel en Antwerpen)

Comotapas is een bijzonder concept dat wat doet denken aan een “fast food tapas restaurant”. Maar dan wel met kwalitatieve en originele tapas. Van "Jamon Serrano" tot "Morcilla de Burgos", van “Patatas Bravas” tot "Pulpo feira": alles is hier even lekker! 

10. La Malcontenta (Gent)

La Malcontenta is een tapasbar gerund door twee Gentse broers met Canarische roots. Het restaurant is gelegen in het Patershol in centrum Gent. Op de kaart vind je huisbereide tapas met als basis de smaken van La Palma. Zeker proberen? De pannenkoek met spinazie en groene chilipepers en de Crema Catalana met speculoos.

Buen provecho!

Sven van de njam!-redactie