10 Tips & Tricks voor de ultieme Negroni

De hipste cocktail van het moment is zonder twijfel de Negroni. Deze cocktail van gelijke delen gin, zoete vermout en amaro is al lang populair bij bartenders, maar anno 2016 zwicht ook de massa. Zelfs James Bond gaat tegenwoordig voor de Negroni, in plaats van zijn geliefkoosde Vodka Martini.

negroni

© negroni.be

Gin kennen we intussen al heel goed en ook vermout is bezig aan een sterke opmars. Amaro, waarvan Campari het bekendste merk is, is vooralsnog iets minder bekend maar daar brengt de Negroni verandering in. Distillerie de Biercée, bekend van de gin, lanceerde kort geleden ook een Belgische amaro: Biercée Bitter.

De formule van de Negroni is eenvoudig om te onthouden: 3 cl. gin, 3 cl. zoete vermout en 3 cl. amaro. Geserveerd on the rocks met een zeste of partje van appelsien. Iedereen kan de cocktail dus zelf maken, maar met deze tips & tricks breng je jouw creatie naar een hoger niveau.

Ice, ice baby

Met 3 alcoholische ingrediënten is de Negroni een stevige cocktail. Water, in de vorm van smeltend ijs, is een vierde belangrijke ingrediënt dat niet vergeten mag worden. De Negroni heeft een beetje verwatering nodig, maar natuurlijk wel op een gecontroleerde manier.

De Negroni wordt verkoeld en verwaterd door middel van stirring. Het is belangrijk dat je voorzichtig roert! Als je te hard roert kletteren de ijsblokjes tegen elkaar en breken er kleine stukjes ijs af. Hierdoor zal de cocktail te veel verwateren. Bovendien wordt er zo teveel lucht aan de mix toegevoegd en dat heeft een negatief effect op het zijdezachte mondgevoel van de cocktail.

Stirren kan in een apart mengglas of meteen in het glas waarin je de cocktail serveert. Als je de cocktail meteen in het glas roert, kan je best de laatste 2 of 3 ijsblokjes pas na het roeren toevoegen. Zo vermijd je dat ze uit het glas vliegen. Gebruik voldoende en kwalitatief ijs om het evenwicht tussen verwatering en verkoeling te bewaren.

The gin is in

Een duurdere gin maakt niet noodzakelijk een betere Negroni. De cocktail mag kruidig zijn, maar de fijnste finesses van de gin gaan sowieso verloren in de mix met rode vermout en amaro, beiden ook kruidige ingrediënten.

Belangrijker is dat de aanwezigheid van de gin niet verloren gaat in het geheel. De gin moet opboksen tegen twee sterke tegenstanders. Een gin met een iets hoger alcoholgehalte kan het nodige weerwerk bieden.

In tegenstelling tot een Gin & Tonic moet de garnering van een Negroni niet afgestemd worden op de gin.

To finish it off..

De klassieke Negroni wordt afgewerkt met een appelsienzeste of –partje. Beide kan. Het is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur: de keuze tussen zeste of partje kan de cocktail in balans brengen. Kies je voor een droge gin en redelijk bittere vermout, dan kan een appelsienpartje de noodzakelijke zoete toets bieden. Prik eventueel zachtjes in het vlees van de appelsien om de Negroni iets zachter te maken. Het doordrenkte appelsienpartje nadien opeten is overigens een heerlijke guilty pleasure.

Een goede Negroni is in balans: het is een bittere cocktail, maar alleen bitter is niet voldoende. Een goede Negroni spreekt meerdere delen van het smakenpallet aan. Zoet mag absoluut niet overheersen, maar mag ook niet volledig ontbreken.

Kies je voor een redelijk zoete gin en niet al te bittere vermout, of heb je het gewoon graag bone dry, kies dan voor een zeste van appelsien om de Negroni af te werken. Verwijder eventueel de witte binnenkant van de zeste, deze kan namelijk ook bitter zijn. Bovendien is de zeste mooier als je de witte delen er afsnijdt.

Snij de zeste of het partje boven het glas, dit geeft een Negroni een heerlijk aroma en frisse toets.

Have fun

De Negroni is een moduleerbare cocktail, dit wil zeggen dat je talloze variaties kan maken! Heb je de basis onder de knie? Aarzel dan niet om te experimenteren. Vervang de gin door tequila of mezcal voor een Agavoni of door Jamaicaanse rum voor een Kingston Negroni. Of kies eens voor Aperol, Cynar of een andere bittere likeur als vervanging voor de Campari. De vermout kan je vervangen door een quinquina. Have fun, maar let er alleen op dat de smaken van de cocktail in balans blijven.

Voor meer info, surf naar Negroni.be

Cheers!

Yannick van de Njam!-redactie

Lees ook...