10 must-haves voor elke thuiskok

Thuis koken is een plezier. En met het juiste keukenmateriaal gaat dat als een fluitje van een cent. Wij zochten uit wat de must-haves zijn voor elke thuiskok en zetten ze met plezier voor jullie op een rijtje. Bakken, grillen, snijden en wokken? Dat doe je best met deze producten! 

Kookpotten

Om te beginnen is een set met kookpotten in verschillende maten een must. Om te weten welke jij juist nodig hebt kan je best eerst nadenken over de volgende vragen: “Waarvoor ga ik de potten gebruiken? Uit welk materiaal wil ik dat de potten gemaakt zijn? Op welk type vuur ga ik de potten gebruiken?”. 

Njam!-tip: Demeyere Silver assortiment. Elk product uit dit assortiment is aangepast aan de specifieke vereisten van de typische kookprocessen en recepten waarvoor dit product gebruikt wordt. Het technische design en de gebruikte materialen worden hiervoor per producttype aangepast zodat er niets aan het toeval wordt overgelaten.

Sauteuse

Wil je saus binden of sabayon kloppen? Dan kan je maar beter een degelijke conische sauteuse in huis hebben. Een sauteuse of sauteerpan is een pan met een hogere rand. Hierdoor is hij uitermate geschikt om vloeibare bereidingen zoals sauzen in te maken. Kies voor een exemplaar dat is opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor de warmte geleidelijk wordt doorgegeven. 

Njam!-tip: Atlantisch conische sauteuse van Demeyere. De bijzondere ronding aan de binnenkant van deze sauteuse zorgt ervoor dat je perfect kan roeren en extra luchtig kan kloppen. 

Bakpan 

De bakpan, één van de meest gebruikte keukentools mag uiteraard niet ontbreken in ons lijstje. Wij verkiezen een roestvrijstalen exemplaar want deze geeft het allerbeste bakresultaat. Hoe dat komt? Suikers en eiwitten uit ingrediënten karameliseren beter op een inox oppervlak dan op een antikleeflaag. En laat het nu net die gekarameliseerde suikers en eiwitten zijn die die heerlijke smaak aan je stukje vlees of aan je groenten geven! 

Njam!-tip: Multiline bakpan van Demeyere. In deze allround bakpan met dikke bodem kan je perfect egaal bakken. Verder is hij eenvoudig in onderhoud en blijft hij er zo goed als nieuw uit zien, zelfs na jaren van gebruik! 

Bakpan met antikleeflaag

Zo nu en dan bakken we ook eens delicate stukjes vis of andere ingrediënten die snel kleven aan een roestvrijstaal bakoppervlak. Daarom is een bakpan met een antikleeflaag een welgekomen hulp om ook die klus te klaren!

Njam!-tip: Alu Pro Duraslide Titanium bakpan van Demeyere. Deze aluminium pan is licht in de hand en super handig in gebruik. De slimme radiant bodem garandeert altijd een vlakke bodem en een betere connectie met de kookplaat. De antikleeflaag is een van de meest duurzame in zijn soort. Je bent verzekerd van een mooi bakresultaat met weinig vetstof.

Wok

De wok is een prachtig keukengereedschap. Dat weten ze in de Oosterse keukens al honderden jaren. Naarmate westerlingen kennis maakten met deze veelzijdige pan werd de interesse ook buiten Azië aangewakkerd. Ondertussen hebben fijnproevers wereldwijd de vele voordelen ontdekt van deze halfronde pan die voor diverse bereidingswijzen geschikt is, zoals roerbakken, stoven, stomen of frituren.

Njam!-tip: Wok met vlakke bodem Demeyere. Deze moderne wok van Demeyere garandeert de perfecte warmtespreiding: de wok wordt heet in het midden (230°C) en wordt naar de randen toe geleidelijk koeler. 

Chefmes

Een chefmes, gekenmerkt door zijn brede lemmet van 15 à 30 cm, wordt gebruikt voor het hakken van verschillende soorten ingrediënten (vlees, vis, groenten, kaas, …). Omdat je een chefmes vaak gebruikt is het vooral belangrijk dat het goed in de hand ligt. 

Njam!-tip: Zwilling Pro chefmesZowel voor de professionele chef als voor de hobbykok biedt ZWILLING PRO de perfecte harmonie tussen innovatieve technologie, traditionele optiek en absolute precisie. Dit Santokumes is zowel voor de westerse schommelbeweging als de Aziatische hakbeweging geschikt. Ideaal voor het snijden van groenten, het doorsnijden van vlees en het voorbereiden van vis. 

Broodmes

Een broodmes herken je aan zijn lang, gekarteld lemmet. Hiermee snij je soepel door brood, cake of taart. De kartels zorgen ervoor dat je weinig druk moet zetten op je ingrediënt en je het dus niet breekt of plat drukt.  

Njam!-tip: Zwilling Pro broodmes. De dubbele karteling van dit broodmes laat toe om brood, fruit, vlees zonder te scheuren of te pletten het mooie te snijden. De gebogen bolster op dit gesmede lemmet laat het mes comfortabel in de hand liggen en de goede grip op het mes is ideaal om te snijden. Omdat het roestvrijstaal met een hoog koolstofgehalte gesmeed en ijsgehard is, maakt het dit mes tot een langdurig scherp en duurzaam lemmet dat jarenlang snijplezier garandeert.

Messenslijper

Supersnel je mes weer scherp maken? Dat kan met een messenslijper in huis! Tegenwoordig kan dit heel eenvoudig en hoef je hiervoor geen volleerde messenslijper te zijn.


Njam!-tip: De Zwilling V-Edge messenslijper. Deze messenslijper slijpt Europese en Japanse messen tot een niveau dat enkel vergelijkbaar is met een professionele slijping. De V-Edge combineert het gemak van een doortrek messenslijper met het resultaat van een slijpsteen. De keramische slijpstenen in V-opstelling scherpen het lemmet over de volledige lengte zonder het te beschadigen.

Gietijzeren cocotte

Een gietijzeren cocotte is een must-have om stoofpotjes in klaar te maken. Deze potten zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn dus uitermate geschikt om vlees- of groentestoofpotjes in te laten sudderen gedurende enkele uurtjes. 

Njam!-tip: Staub cocotte.  De Staub cocotte is niet zomaar een braadpan, het is een creatie die onmisbaar is voor het bereiden van meesterlijke stoofpotjes. Het grote voordeel van koken met de cocottes van Staub, specialist in geëmailleerd gietijzer, is dat uw ingrediënten hun voedingwaarde en volle smaak beter behouden. Het mat zwart afgewerkte email aan de binnenzijde vereenvoudigt bovendien het onderhoud van uw cocotte. Het platte deksel is uitgerust met picots zodat uw gerecht continu en gelijkmatig wordt bevochtigd, voor een nog sappiger resultaat. Omdat het de warmte uitstekend vasthoudt, is koken met gietijzer tevens zeer energiebesparend.

Grillpan 

Een sappig grillgerecht kan van tijd tot tijd echt smaken en daarom mag ook een goede grillpan niet ontbreken in je keukenuitrusting. Omdat een grillpan goed heet moet kunnen worden kies je best voor een gietijzeren exemplaar.  Deze mogen dan wel zwaarder en misschien iets duurder zijn dan andere exemplaren, als je ze goed onderhoud gaan ze levenslang mee! 


Njam!-tip: Vierkante grillpan Staub. Met deze gietijzeren grill geniet je van gegrilde smaken in het comfort van je keuken. Het kenmerkende zwarte, matte oppervlak van Staub geeft uitzonderlijke goede grill resultaat en zorgt ervoor dat het eten niet blijft plakken. De diepe ribbels van de grill pan geven perfecte grilllijnen. Grillen is ook gezonder koken, door het grillen bakt je je ingrediënten niet in het overtollige vet.