Lamsvlees met een gevuld tomaatje

Een recept van Chiara van Emrik
Foto: Roos Mestdagh ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
125 gr rijst
1 klontje boter
300 gr lamsgehakt
1 handvol bladpeterselie, fijngesneden
1 stengel lente-ui, fijngesneden
0,5 teentje look
4 middelgrote tomaten
2 lamsribstukjes, per 2 beentjes versneden
oregano, vers of gedroogd
peper - zout
olijfolie

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de rijst in een beetje olijfolie en een klontje boter, voeg dan voldoende water toe en maak verder klaar. Volg daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.

Doe het gehakt ondertussen in een kom en meng er de fijngesneden peterselie en pijpajuin, de oregano en de geperste look onder. Kruid met peper en zout. Wanneer de rijst klaar is, spoel je hem kort onder koud water. Laat goed uitlekken en voeg toe aan het gehakt. De tomaatjes kan je eerst in kokend water dompelen om het velletje te verwijderen, maar om snel te zijn kan het er ook gewoon aanblijven. Snijd het dekseltje aan de kant van het kroontje van de tomaten er voorzichtig af en houd apart. Hol de tomaten helemaal uit met een parisienneboor of een fijne lepel. Je kan dit deel invriezen om later in een tomatensaus te gebruiken.

Vul de tomaten op met het mengsel van gehakt en rijst, zet de dekseltjes er terug op en giet er een klein beetje olijfolie over. Zet ze gedurende een uurtje in de oven in een ovenschaal met wat olie. Wanneer de tomaatjes nog ongeveer 20 minuutjes nodig hebben, bak je de lamsribstukjes mooi bruin aan alle kanten. Kruid met peper en zout en eventueel een beetje oregano en zet ze mee in de oven. Houd het lam goed in de gaten zodat het zeker rosé blijft. Normaal gezien (afhankelijk van de dikte van de lamsribstukjes) zou alles samen warm en gaar moeten zijn.

Uit het boek "Heerlijk Licht"

Onze charmante njam!-lady, Chiara van Emrik, gaat in Heerlijk Licht voor de gezonde en snelle keuken. 

Haar gerechtjes – van een healthy burger, over een frisse quinoasalade tot een verrassend koud pastagerechtje – zijn in minder dan 30 minuten klaar. Ideaal voor culinaire verwenners met een drukke agenda! Chiara vertrekt bovendien van gekende gerechten, maar brengt ze op smaak met haar persoonlijke formule.

Lees meer over Heerlijk Licht

Inspiratie & blog