Kruidige pompoensoep met kikkererwten

Kruidige pompoensoep met kikkererwten
Zoals gezien in tv-programma De Garde van Gert
Hoeveelheid Ingrediënt
1 butternut
1 sjalot, grof gesneden
1 preiwit, grof gesneden
2 teentjes look
1 takje tijm
enkele blaadjes laurier
2 kl chermoula kruiden
1 kl piment d'espelette
2 kl gerookt paprikapoeder
1 l kippenbouillon
300 gr geweekte kikkererwten
1 wit brood, ongesneden
2 el pompoenpitjes
0,5 limoen, het sap
20 cl zure room
olijfolie - boter
peper - zout
Recept afdrukken

Bereiden: 

Schil de butternut en snijd ¾ in blokjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pot op het vuur. Stoof hier in de sjalot, de blokjes pompoen, het preiwit en de look aan. Voeg tijm, laurier, chermoula, piment d’espelette en gerookt paprikapoeder toe. Blus met de kippenbouillon, voeg 200 gram van de kikkererwten toe en breng de soep aan de kook onder deksel. Laat ze minstens een kwartiertje pruttelen op een matig vuur.

Gebruik het overige deel van de butternut om gelijkvormige balkjes van te snijden en enkele dunne rondjes uit te stansen. Blancheer deze kort in gezouten water en schrik ze vervolgens in ijswater.

Zet nog een potje met gezouten water op het vuur en kook hierin de overige kikkererwten gedurende 10 à 15 minuten tot ze volledig gaar zijn.

Snijd de korst van het wit brood en snijd het brood vervolgens in soldaatjes. Bak de soldaatjes goudbruin en krokant in een klontje boter.

Bak ook de pompoenpitjes in een klontje boter.

Verwijder de tijm en de laurier uit de bouillon en mix de soep vervolgens glad. Breng extra op smaak met peper, zout en het sap van een halve limoen. Haal indien gewenst de soep door een zeef alvorens te serveren. Monteer ze vervolgens op met een klontje boter.

Serveren:

Schep de soep in een kommetje. Bak de geblancheerde stukjes pompoen kort aan in een klontje boter, kruid met tijm en schik ze mooi in de soep. Voeg de pompoenpitjes en de gekookte kikkererwten toe. Werk de soep af met een lepeltje zure room en de soldaatjes.