Appelchutney

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Ingrediënten

Even geduld...
900 g bakappels
450 g uien
80 g rozijnen
80 g krenten
55 g basterdsuiker
250 ml cider
450 ml inmaakazijn
125 g honing
1.5 el zout
2 tl gemberpoeder
2 tl paprikapoeder

Bereiden:

Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Pel de uien en snijd in kleine stukjes. Meng de appels en uien en doe ze in een grote braadpan. Giet de cider erover en laat op een middelhoog vuur 20 min. koken terwijl je af en toe roert. Voeg de rest van de ingrediënten en de helft van de azijn toe, roer door elkaar en laat nog eens 20 min. op een middelhoog vuur verder koken. Roer af en toe.

Voeg de rest van de azijn toe en breng het mengsel terug aan de kook. Zet het vuur laag en laat minstens 2 uur sudderen terwijl je af en toe roert. De chutney is klaar als je een lepel door het mengsel kan trekken die een streep achterlaat.

Haal de pan van het vuur en laat de chutney helemaal koud worden. Schep de chutney in gesteriliseerde potten. Laat de chutney minstens 2 – 3 maanden staan zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. 

Tip:

Gebruik deksels met een binnenkant van rubber, of dek de pot af met plastic folie voordat je de deksel erop draait. Metalen deksels kunnen gaan roesten door het zuur in de chutney. 

 

Inspiratie & blog