Zelf pastadeeg maken

Zelf pasta maken zoals ‘la mamma’: honderd procent Italië!

Menig Italiaanse mama heeft er een hele dag werk mee, maar toch is zelf pasta maken niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt er maar enkele ingrediënten voor nodig, die je bovendien standaard in huis hebt. Als je daarbovenop ook nog wat kneedvaardigheid, geduld en vooral veel liefde aan de dag legt, komt het helemaal goed met die verse, zelfgemaakte pasta!

Verse pasta maken met 4 basisingrediënten

Ben je de pasta uit de supermarkt beu en wil je graag je eigen, verse pasta maken? Groot gelijk, want niets gaat boven de verse variant van Italiës meest geliefde voorgerecht. Pasta wordt in het land van la dolce vita altijd gegeten als primo piatto – letterlijk: het eerste bord. Daarna volgt de secondo piatto, die bestaat uit vlees of vis met groenten. Vooraf eet je een aantal kleine aperitiefhapjes (antipasti), en je sluit de maaltijd af met zoetigheden (dolci).

Elke zichzelf respecterende Italiaan maakt zijn pasta zelf – of hij laat het zijn mama doen, want die heeft er doorgaans al jaren ervaring mee. Wat je daarvoor nodig hebt? Niet meer dan enkele basics:

  • Bloem
  • Eieren
  • Olijfolie
  • Zout

 

Met deze vier ingrediënten en een hard oppervlak om het deeg uit te rollen, ben je klaar om ermee te beginnen. Je hebt zelfs geen pastamachine nodig!

Zelf pasta maken in 5 stappen

Warm de spieren in je vingers maar vast op, want om zelf pasta te maken zul je goed moeten kneden. Je kunt de kneedmachine het werk natuurlijk ook laten doen, maar dat neemt toch een deel van de charme weg. Pastadeeg moet je voelen.

1. Meng telkens 1 ei per 100 g bloem. Welke bloem je gebruikt, kies je zelf. Meestal wordt een mengeling aangeraden van fijngemalen ‘doppio zero’-bloem (00) en griesmeel, omdat fijne bloem het meest egale deeg oplevert.

2. Strooi een beetje bloem uit over een hard oppervlak om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Stort de bloem in een hoopje uit. Zeef de bloem vooraf, zodat er geen klonters ontstaan.

3. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, breek het ei erin, en begin te kneden.

4. Is je deeg te droog? Voeg dan per 100 g bloem een eetlepel olijfolie toe. Ook een snufje zout mag niet ontbreken, voor de smaak.

5. Kneed tot je een deegbol kunt vormen. Dit duurt minstens een kwartier.

Heb je een mooie, egale deegbol gekneed? Doe er vershoudfolie rond en laat hem minstens een halfuur rusten in de koelkast. Een paar uur, of zelfs een hele nacht laten rusten, is nog beter.

Met of zonder pastamachine?

Haal je pastadeeg uit de koelkast en rol de bol uit tot een glad en dun deeg. Dit doe je het best in meerdere ‘uitrolsessies’: opnieuw en opnieuw uitrollen, tot het deeg dun genoeg is om het te snijden tot tagliatelle, ravioli, farfalle of welke andere pastavorm je ook verkiest. Heb je geen pastamachine in huis? Niet erg. Als je je deeg in de lengte oprolt, kun je er makkelijk rolletjes van afsnijden. Die haal je vervolgens uit elkaar, en je hebt tagliatelle. Ook farfalle maak je makkelijk zelf: snij het deeg in vierkantjes en knijp die in het midden dicht met je vingers. Een topper bij de kinderen, die strikjespasta!