Algin

Algin is een natuurlijk extract van verschillende soorten zeewier dat koud wordt opgelost in water en onmiddellijk een vliesje vormt rond de vloeistof of puree waaraan Calcic is toegevoegd, terwijl de inhoud vloeibaar blijft. Zo kan je allerlei vormen creëren, van eitjes zo groot als kaviaar tot pasta-achtige ravioli. Algin ligt aan de basis van de namaakkaviaar waarmee Ferran Adrià furore maakt, kleine pareltjes ter grootte van kaviaar met een dun doorschijnend vliesje en een vloeibare vulling.

Texturas

Om ingrediënten verrassende texturen te geven maken chefs gebruik van Texturas. Dat zijn een reeks van plantaardige bind- en geleermiddelen op basis van algen die werden ontwikkeld door Albert en Ferran Adrià van het wereldberoemde restaurant elBulli in het Spaanse Rosas. De producten met namen als Xantana, Kappa en Algin vervangen de traditionele gelatineblaadjes en maïzena. Met deze producten hebben de gebroeders Adrià het warme water niet uitgevonden. Sommige van deze producten worden al eeuwenlang gebruikt, andere zijn al decennia lang in gebruik door de voedingsindustrie. Maar zij hebben wel de creatieve mogelijkheden ontdekt.

“Het voordeel van deze producten is dat je een heldere binding kan maken op een lage temperatuur” zegt Roger van Damme. “Met een zetmeel op basis van maïs of aardappelen moet de bereiding bijvoorbeeld worden doorgekookt, waardoor je product totaal verkleurt. Met Xantana kan je bijvoorbeeld binden tot een vloeibare massa, terwijl een gelei daarvoor altijd lobbig was. Het mondgevoel, de structuur en smeuïgheid die ik er mee aan mijn patisseriecrèmes en geleien kan geven, in bijzonder.”

Voor meer informatie kan je terecht bij importeur La Buena Tierra.