Antonio Carluccio

Het leven van Antonio Carluccio stond meer dan vijftig jaar in het teken van de Italiaanse keuken.

In 1958, hij is dan 21, kruipt de Italiaanse kookboekenschrijver achter de potten. Van achter het fornuis in zijn studentenflat tovert hij voor zichzelf en zijn kamergenoot eenvoudige pastagerechten op tafel. Het zijn de eerste culinaire stappen van deze godfather van de Italiaanse gastronomie.

In 1975 verhuist hij naar Londen. Terwijl hij Engels leert, verhandelt Antonio Italiaanse wijnen. Een paar jaar later wordt hij manager van het Neal Street Restaurant. Uiteindelijk zal hij hier meer dan 26 jaar lang goede zaken doen.

Begin jaren ’80 wordt hij uitgenodigd op BBC 2 om te komen praten over de mediterrane keuken. Niet veel later schrijft hij zijn eerste kookboek: An Invitation to Italian Cooking. Er zouden nog dertien boeken volgen. Ook zijn talrijke televisieprogramma’s, waaronder het immens populaire Antonio Carluccio's Northern Italian Feast en Southern Italian Feast, zijn een schot in de roos.

In 1991 opent Antonio naast zijn restaurant een delicatessenwinkel. Het is wachten tot 1998 voor het eerste Carluccio's Caffè zijn deuren opent in Market Place, Londen. Tien jaar lang is Antonio de drijvende kracht achter het Carluccio's Caffè.

Antonio was ervan overtuigd dat er nog veel te leren valt over zijn favoriete keuken. Maar wat volgens hem écht telt, is trouw blijven aan de ingrediënten en kooktradities van zijn land. In 2017 overleed Antonio op 80-jarige leeftijd.