Steffi's gezonde tips voor minder stress

Een nieuwe week, een nieuw slim voornemen! De laatste in de rij trouwens. Ik had het in deze reeks al over minder suiker eten, beter slapen, meer bewegen en over meer groenten eten. Komen deze slimme voornemens jou bekend voor? Of heb je er nog andere?

Als laatste thema wil ik het graag hebben over stress en dan vooral over het verminderen ervan. Je hoort het zowat overal: we hebben met z’n allen veel te veel stress. Kinderen door hun huiswerk, volwassenen door hun werk en ga zo maar door. Maar deze stress verminderen, hoe doe je dat nu eigenlijk? Ik geef je in deze post enkele tips!

Stress heeft een negatieve bijklank maar het is niet altijd ongezond. Integendeel! Een kleine portie stress houdt je alert en is zelfs goed voor je immuunsysteem. Dit is een typisch voorbeeld van ‘hormese’: een kleine dosis heeft een positief effect maar zodra een bepaalde grenswaarde overschreden wordt, treedt er een negatief effect op. Wij mensen zijn extra gevoelig aan stress, meer dan dieren bijvoorbeeld.

95% van alle stress die we hebben komt door een ‘idee’, iets wat zich afspeelt in ons hoofd. Een eerste stap in de goede richting is hiervan bewust te worden. ’s Avonds in je bed piekeren over het gesprek met je baas van morgen, helpt je niet verder en maakt het gesprek niet makkelijker. In wezen lig je in een zacht, warm en aangenaam bed wat juist helemaal het tegenovergestelde van stresserend zou moeten zijn. Jezelf hiervan bewust zijn kan al een groot verschil maken.

Focussen op wat goed gaat is ook een stokpaardje dat ik graag gebruik. Gewoon al omdat ik dat een goede manier vind om in het leven te staan. Je focus is je grootste kracht als het om je mentale capaciteit gaat. Eén van mijn favoriete quotes is dan ook deze: “If you don’t like something, take away its only power: your attention.” Deze hangt altijd op een post-it in de buurt van m’n bureau.

Mijn volgende tip is “zorg voor het doorbreken van je constante spanningsstroom”. Met andere woorden: zorg voor een goede ontspanning. Dat klinkt gemakkelijk en misschien is je eerste idee dat je dit al doet. Maar vaak zijn we verward over wat ons echt doet ontspannen. Zo denken we al snel dat een avondje weg met wat vrienden of vriendinnen écht ontspanning is. Dat kan zo zijn, maar het is lang geen garantie. Het is goed om bij jezelf eens af te toetsen waar je nu echt relaxed van wordt, wat maakt je hoofd nu echt leeg? Waarvan voel je je spieren ontspannen? Wat geeft je energie en kracht? Misschien is dat niet een drukke namiddag met vrienden of familie, misschien is het helemaal niet die yogales waar iedereen zo lyrisch over is. Relaxen is heel persoonlijk en kan in hele kleine dingen zitten. Misschien is het wel een wandeling of een boek lezen bij een theetje.

Als laatste wil ik je toch een keertje uitdagen om meditatie eens uit te proberen. Jarenlang moest ik er zelf niets van weten. Tot ik een hippe fancy blogster in Amerika hoorde vertellen dat ze het dagelijks 10 minuutjes deed en dat wel op een heel moderne manier, namelijk met een app. Ik probeerde het zelf uit en was oprecht verbaasd hoe gefocust ik mij voelde na het mediteren. De app die ik het liefst gebruik is Headspace. Het is een heel moderne en gebruiksvriendelijke app die je gidst doorheen het proces. Het is helemaal niet zweverig maar net heel down-to-earth met de aangename stem van Andy Puddicombe en leuke animaties om het proces van meditatie duidelijk te maken. Je kan een deel van de app gratis downloaden en het vrijblijvend eens proberen. Een aanrader!

Voilà, alweer een slim voornemen om mee te nemen in je dagelijks leven. Ik hoop dat je nu zelf aan de slag kan met al mijn slimme tips van de afgelopen weken.

Lees ook...