Rode wijnvlekken in je tafelkleed? Zo krijg je het terug schoon!

Wijnvlekken, ze zijn een echte nachtmerrie voor zowel jezelf als voor je tafellakens. Een ongelukje is helaas snel gebeurd maar geen paniek, in nood leer je je vrienden kennen, nietwaar? Njam! schiet je graag te hulp met enkele tips waardoor je die vieze rode wijnvlekken zo weer weg krijgt!

1. Witte wijn

Nee hoor, het is geen mythe of urban legend maar de waarheid: witte wijn krijgt rode wijn klein! Dit is hoe je te werk moet gaan:

  • Dep voorzichtig de rode wijn droog (wrijf niet te hard, dat verergert de situatie)
  • Giet voorzichtig witte wijn* op de vlek
  • Was het tafellaken vervolgens in de wasmachine

*Geen witte wijn meer in huis? Dan kan je ook spuitwater, azijn of champagne gebruiken!

2. Zout

Rode wijnvlekken kan je ook bestrijden met een ingrediënten dat iedereen vast en zeker in huis heeft: zout! Strooi een dikke laag zout op de wijnvlek en laat even intrekken. Spoel vervolgens het tafelkleed uit met heet water en laat het nog even weken in een emmer met heet water waaraan flink wat zout is toegevoegd. Als laatste was je het tafelkleed in de wasmachine en weg is de vlek! Tip: Wees zeker niet te zuinig met het zout.

3. Maïzena

Met maïzena kan je op een gelijkaardige manier te werk gaan als met zout. Strooi maïzena op de wijnvlek en laat het helemaal opdrogen. Borstel/zuig vervolgens het overtollige poeder weg en was het laken in de wasmachine.

4. Waterstofperoxide/afwasmiddel 

Snelheid is de sleutel tot succes als je rode wijnvlekken hebt gemaakt. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat je ze volledig weg krijgt. Ontdek je pas later een vlek en is deze ondertussen al opgedroogd? Geen paniek, al het zal iets moeilijker gaan om de vlek te verwijderen omdat de wijn zich nestelt in de vezels van het kleed. Je kan de vlek losweken door een mengsel te maken van de helft afwasmiddel en de helft waterstofperoxide en dit over de vlek te wrijven. In het geval van extreem hardnekkige vlekken kan je een mengsel van water en ammoniak proberen. 

Liever gewoonweg nooit wijnvlekken? Tegenwoordig zijn er al heel wat sprays op de markt die tafelkleden waterdicht maken waardoor vlekken er niet of minder goed kunnen intrekken!