Restaurant in de kijker: Cuchara

Njam!-chef Jan Tournier begon zijn carrière in de keuken van het Hilton hotel in Antwerpen. Daarna ging hij aan de slag bij 'Het gebaar' van Roger Van Damme, waar hij zijn techniek verfijnde en de basistechnieken van de modern keuken leerde. Na enkele jaren werken met de beste ingrediënten, de nieuwste technieken, en een team met een culinaire vooruitstrevende visie, opende Jan zijn eigen restaurant in Lommel: Cuchara. Jan bouwde dit restaurant in korte tijd uit tot een van de meest creatieve restaurants van ons land. Het is zijn artistieke benadering van de gastronomie, met oog voor een opvallende presentatie, wat zijn restaurant zo bijzonder maakt. In 2015 werd Cuchara volledig gerenoveerd en werd het artistieke nog meer in de verf gezet. Hoog tijd voor een bezoekje door de Njam!-redactie!

Team Jan Tournier

De renovatie van restaurant Cuchara gebeurde samen met binnenhuisarchitecte Kathleen Simons. Zij kreeg de opdracht om samen met het team te zoeken naar een interieur waar Jan’s gerechten volledig tot hun recht komen, en die in lijn ligt met de algemene filosofie van Cuchara. Daarin speelt de natuur een belangrijke rol en dat merk je vandaag ook in het restaurant. Zo is de belangrijkste eyecatcher vandaag de glazen boom ‘Root’, die tegen het plafond hangt in het restaurant. Het is een prachtig kunstwerk van maar liefst 7 meter lang, die ook verwijst naar het ambacht van de glasblazers in de stad Lommel.

Glazen Boom

Naast dit opvallende kunstwerk is er nog meer kunst aanwezig in de vernieuwde Cuchara: op de zwarte muur aan de linkerkant creëerde kunstenaar Esther Barend een kunstwerk in vier stukken, gemaakt met natuurlijke materialen. De ronde tafels bieden veel ruimte en het geheel schept een warme, aangename sfeer.

Muur

Jan Tournier staat bekend om zijn innoverende, moderne kookstijl. En die is na de verbouwing (gelukkig) niet veranderd! Gasten genieten nog steeds van opvallende smaakbommetjes, geënt op de moleculaire kookstijl. Het menu biedt 12 of 14 ‘smaken’, en voor de lunch kan je ook een beperkter menu kiezen met 4 creaties. We laten jullie even meegenieten van enkele gerechten. Hapje met rode biet :

hapje met rode biet

Voorgerecht met makreel:

Librije's Zusje gerecht

Voorgerecht met asperges:

Vorogerecht met asperges

Kreeft met melkvel, limoen, mierikswortel, en druivenpitolie:

Librije's Zusje gerecht

Duif met aardpeer, een luchtige crème van beurre noisette, crunch van aardappel:

Duif met aardpeer

Het dessert met wortel, yoghurt en fregola is ook geïnspireerd op het glasblazen:

Dessert

Cuchara is en blijft een van de meest opmerkelijke restaurants in ons land. Door de renovatie ligt het interieur nu volledig in lijn met de kookkunst van Jan Tournier en is het nog meer genieten bij dit topadresje. Een aanrader! Meer informatie en reservaties: www.cuchara.be

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...