Oven schoonmaken: zo ga je best te werk

Bakken, garen, roosteren, grillen, stomen, … schitterend al die mogelijkheden die een oven heeft en waar we ook graag duchtig gebruik van maken. Maar de oven proper maken.. dat is wat anders! We begrijpen volledig dat deze klus niet tot jouw favorieten behoort en geven je daarom graag enkele tips & tricks die het werk vast en zeker verlichten! 

Gemiddeld genomen moet een oven ongeveer één keer per drie maanden schoongemaakt worden. In realiteit is dit een taak die heel wat mensen op de lange baan schuiven omdat het lastig karwij is en veel werk lijkt. Wij tonen je met plezier hoe het snel en efficiënt kan! 

Zo ga je best te werk

Zorg dat je eerst alle losse resten zoals kruimels verwijdert (met een doekje, stofzuiger of kruimeldief) en dan kan het echte werk beginnen! 

1. Soda 

Verwarm de oven tot een temperatuur tussen 200 en 250 graden. Zet een vuurvaste kom met water en een kopje soda erin, in de oven gedurende 20 minuten. Haal de kom vervolgens uit de oven en wrijf met een propere, vochtige doek de zijkanten proper. Tip: voeg een beetje citroensap toe voor een frisse geur. 

2. Citroen 

Geen soda in huis? Geen enkel probleem, ook een citroen kan wonderen doen. Snijd een halve citroen in schijfjes en leg ze in een ovenvaste schaal die gevuld is met een bodempje water. Pers de andere citroenhelft uit boven de ovenschaal. Zet de schaal een tiental minuten in de oven op 200 graden. Door de warmte zal het sap verdampen en komt het aangekoekte vet los. Een glanzend resultaat verkrijgen? Maak de wanden schoon met een doek en herhaal een aantal keer.

3. Azijn 

Als derde optie kan je ook azijn gebruiken. Maak een azijn-watermengeling (1/4 kopje azijn op 1 kopje water). Laat het mengsel ongeveer 45 minuten stomen in een vuurvaste schaal op 100 graden in de oven. Daarna zal je alle verdroogde etensresten makkelijk kunnen verwijderen!

4. Ammoniak

Heb je alle bovenstaande, natuurlijke oplossingen uitgeprobeerd maar blijft er nog steeds hardnekkig vuil achter in de oven? Dan kan je het eens een keertje proberen met ammoniak en groene zeep. Vul een ovenschaal met 4/5 kokend water en 1/5 ammoniak en smeer de hardnekkige plekken in met groene zeep. Zet de schaal in de oven, sluit het deurtje en laat het mengsel anderhalf uur ‘dampen’. Je zult zien dat alle vetresten stilaan los beginnen te komen en je de oven kan proper vegen met een doek. Tip: Verlucht je keuken goed na het poetsen met ammoniak zodat de ammoniakdampen niet blijven hangen. 

Onder het motto beter voorkomen dan genezen: plaats steeds je bereidingen in een ovenschaal of op een bakplaat bedekt met bakpapier of aluminiumfolie. Zorg er wel voor dat je het bakpapier en de folie regelmatig vervangt!

Zo ga je best niet te werk

Ten slotte geven we ook nog graag enkele nuttige tips mee over wat je best niet doet! Laat ijzersponsjes en krabbers achterwege, ze verwijderen niet enkel het vuil maar kunnen ook venijnige krassen achterlaten in je oven. Meng ook nooit verschillende poetsmiddelen onder mekaar om je oven mee te reinigen, dit kan een onaangename chemische reactie veroorzaken. 

Veel succes! 

Lees ook...