Een maaltijd op maat!

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent natuurlijk gezellig tafelen met familie en vrienden. Voor velen betekent dit echter ook een hele hoop stress in de keuken! Hoeveel soep maak je best? Hoeveel vlees moet er voorzien worden per persoon? Wat met voorgerechtporties? Je zal het maar meemaken dat je te weinig voorzien hebt, of net het omgekeerde, en met een berg overschot blijft zitten. Gelukkig bestaan er handige richtlijnen waardoor er zeker niemand met honger naar huis hoeft te gaan en je zonder stress aan jouw feestmenu kan beginnen!

Bali

Je hebt kleine eters en grote eters.. Gemiddeld genomen kan je je best baseren op de volgende hoeveelheden.

Hapjes

Organiseer je een walking buffet? Voorzie dan 4 tot 6 hapjes per persoon, per uur.
Serveer je enkele kleine lekkernijen bij het aperitief? Kies dan voor maximum 5 à 6 stuks per persoon. Het is immers niet de bedoeling dat ze al met een volle maag aan tafel gaan!

Soep

Reken op een liter soep voor 3 volle borden. Kook je voor 4 personen? Dan voorzie je best 1,5 liter. Mocht er toch over zijn kan je de soep altijd gemakkelijk invriezen.

Voorgerecht

Voorzie als voorgerecht ongeveer 100 gram vis of vlees per persoon.

Hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht mag je rekenen op 200 gram gefileerde vis en 200 gram vlees zonder been per persoon. Serveer je een hele vis (niet gefileerd)? Ga dan voor 250 tot 300 gram per persoon.

Voor stoverij, blanquette of wildragout geldt 1 kilogram per 4 personen.

Een gemiddelde kreeft voor een hoofdgerecht weegt 800 gram.

Gourmet is super populair tijdens feestdagen. Voorzie hiervoor 250 tot 300 gram vlees per persoon. Ook voor vis mag je dezelfde hoeveelheden nemen. 

Garnituur

Gemiddeld genomen serveer je best 200 gram groenten (schoongemaakt), 75 tot 100 gram aardappelen, rijst of pasta per persoon. Serveer je kroketjes of pommes duchesse? Reken dan op 5 à 6 stuks de man.

Kaas

Bereid je een kaasmaaltijd? Voorzie dan 250 gram kaas per persoon. Ook voor raclette en fondue heb je ongeveer 250 gram de man nodig. Geef je kaas na de maaltijd? Voorzie dan 150 gram per persoon. 

Wijn

Reken bij een feestmenu op 2 glazen champagne of mousserende wijn, 1 glas witte wijn, 2 glazen rode wijn en 1 glas dessertwijn per persoon. Zorg dat je van elke soort een reservefles in huis hebt voor het geval er meer gedronken wordt. Vergeet ook de niet-drinkers niet! Laat dat saaie glaasje fruitsap voor wat het is en ga op zoek naar originele mocktails aangepast aan jouw menu.

Lees ook...