Culinaire citytrip: Amsterdam (deel 1)

In de rubriek ‘culinaire citytrip’ nemen we voor jullie een culinaire topbestemming onder de loep en geven enkele tips voor leuke adresjes. Deze week is het de beurt aan de koningin van de Nederlandse steden: Amsterdam. Als één van de meest gastronomische bestemmingen van onze Noorderburen zal deze stad zeker nog aan bod komen. Het is er dan ook fantastisch toeven tussen de gezellige grachtjes, de historische gebouwen en de hippe buurten. En op gastronomisch vlak kom je er zeker niets te kort! Van exotische restaurants tot fijne topgastronomie: Amsterdam heeft voor iedereen iets te bieden. 

Bord’eau

Bord'eau

Bord’eau is het gastronomische restaurant van het legendarische Hotel De L’Europe in het centrum van Amsterdam. Het restaurant wordt vandaag geleid door Executive Chef Richard van Oostenbrugge. Hij kookte er 2 Michelin sterren en een score van 18,5 op 20 bij Gault&Millau bij elkaar. Je geniet er van een verfijnde, Franse keuken, begeleid door excellente wijnen. Het dessert ‘Appel van Bord’eau’ is legendarisch: de appel is gemaakt van geblazen suiker, het klokkenhuis is een sorbet van appel en de pitjes zijn van chocolade. Het geheel wordt geserveerd op een op een taartje met gemarineerde granny smith en karamel.

www.bordeau.nl

Bolenius

Bolenius gerecht

Bolenius is het fine-dining restaurant van Chef Luc Kusters en Maître Xavier Giesen. Het is gelegen op 15 minuten van het centrum van Amsterdam, aan de Amsterdamse Zuidas. Te midden van een nieuwe zakelijke ontwikkeling creëerde het duo een opmerkelijk restaurant waar duurzaamheid, nieuwe technologieën, design en gastronomie worden samengebracht. Op enkele meters van het restaurant beheert het team ook een Urban garden en zo brengen ze groen in de buurt. Chef Luc Kusters kookt verfijnd en met een focus op groenten. Zo is er bijvoorbeeld de groenten-amuse als variant op de ‘blote billetjes in het gras’ (bekend gerecht met bonen uit Noord-Holland), waar hij bitterbonen, appel, snijbonen, en jus van snijbonen combineert. Het restaurant biedt een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en behaalde een score van 16 op 20 bij Gault&Millau Nederland.

&Samhoud Places en &Samhoud Places Streetfood

Samhoud

&Samhoud Places is het culinaire project van de Israëlische chef Moshik Roth en ondernemer Salem Samhoud. Het bestaat uit twee restaurants: &Samhoud Places, het gastronomische restaurant met 2 Michelin sterren en een score van 15 op 20 bij Gault&Millau, en &Samhoud Places Streetfood, het laagdrempelig streetfood concept. De restaurants zijn gevestigd in een modern pand op ’t Ij in het centrum van Amsterdam. &Samhoud Places ligt op de bovenverdieping en je geniet er in een luxueus kader met een prachtig uitzicht op de Oosterdokken. Chef Moshik kookt er modern en creatief met internationale ingrediënten. Op de benedenverdieping kan je ‘no-nonsense’ (en goedkoper) genieten van streetfood gerechten, die geïnspireerd zijn op Moshik’s vele reizen.

www.samhoudplaces.com/nl/streetfood 

 

Gebroeders Hartering

Gebroeders Hartering

Gebroeders Hartering is een klein en intiem restaurant gelegen in de Peperstraat in het centrum van Amsterdam. Dit is een echt bistronomie restaurant: je geniet er van een product-gedreven keuken in een kader zonder franjes. Het restaurant wordt uitgebaat door de broers Hartering, waarvan Paul in de keuken staat en Niek in de zaal. Ze serveren een seizoensgebonden menu in 5 tot 7 gangen. Eerlijke, stoere producten staan centraal en ‘vergeten’ stukken vlees krijgen ook een grote rol. Zo kan je er smullen van runderlever, rundertong, kalfswang, of gerijpt vlees. Een leuk concept en ideaal voor een gezellige avond met vrienden!

www.gebr-hartering.nl

 

Sven van de njam!-redactie
© Foto's: Adriaan Van Looy 

Lees ook...