Culinair genieten in het Zwarte Woud: op bezoek bij Traube Tonbach

Lekker eten doen we natuurlijk niet alleen thuis, en ook niet alleen in eigen land. Vakanties staan steeds vaker in het teken van gastronomie en dat is bij de njam!-redactie niet anders. Een van onze favoriete culinaire bestemmingen is het Zwarte Woud in Duitsland. Deze regio biedt niet alleen prachtige natuur, maar ook een indrukwekkend culinair aanbod. Met verschillende restaurants die Michelinsterren dragen én een heerlijke lokale keuken, is het een paradijs voor foodies. Sommige hotels combineren beiden en zijn daardoor op zichzelf al culinaire bestemmingen. Traube Tonbach, een luxueus vijfsterrenhotel in de Tonbachvallei, is daar een perfect voorbeeld van. Met meerdere sterrenrestaurants, toegankelijke eetgelegenheden, een uitgebreid wellnessaanbod en een ligging te midden van de natuur, is het een uitstekende keuze voor een culinaire trip deze herfstvakantie.

Luxe midden in de natuur

Traube Tonbach ligt midden in het Zwarte Woud, op vier kilometer van Baiersbronn. Vanuit Antwerpen doe je daar zo’n 5 à 6 uur over met de wagen. Omgeven door bossen en wandelpaden biedt het hotel gasten de mogelijkheid om direct de natuur in te trekken. Het uitzicht op het Tonbachdal en de nabijheid van het nationale park maken dit de perfecte locatie voor gastronomen die ook wat calorieën willen verbranden na de maaltijden.

Het hotel zelf bestaat uit twee delen: het nieuwere Haus Kohlwald en het traditionele hoofdgebouw. In Haus Kohlwald bevinden zich de meer moderne kamers en een klein wellnessgedeelte. Hier zijn ook de restaurants gevestigd, die na een brand in 2020 volledig herbouwd werden. Het hoofdgebouw herbergt de authentieke kamers en grotere wellnessfaciliteiten, zoals een saunawereld, binnen- en buitenzwembaden, en een spa.

Van fine dining tot regionale specialiteiten

Op gastronomisch vlak biedt Traube Tonbach een indrukwekkend aanbod, variërend van hoogstaande sterrenrestaurants tot plekken waar je kunt genieten van eenvoudige, regionale maaltijden.

Restaurant Schwarzwaldstube is het culinaire paradepaardje van het hotel en is bekroond met drie Michelinsterren. Chef Torsten Michel serveert hier gerechten die een moderne interpretatie zijn van de klassieke Franse keuken. Verwacht luxe-ingrediënten als kaviaar, truffel en kreeft, maar ook vele lokale producten, zoals lam uit de valleien van het Zwarte Woud. Rijke sauzen en producten uit de zee zijn andere karakteristieken van Torsten’s keuken. Zijn gerecht met kort gepocheerde Gillardeau-oesters, royale quenelles van Imperial-kaviaar en een lichte champagne-nage met groene appel en appelazijn is inmiddels uitgegroeid tot een iconisch gerecht.

Restaurant 1789, bekroond met één Michelinster, is een sfeervolle plek om te genieten van gerechten die Europese ingrediënten combineren met Aziatische invloeden. De jonge en getalenteerde chef Florian Stolte is hiervoor verantwoordelijk. Ook Florian werkt graag met luxeproducten zoals langoustines en kaviaar. De prijzen zijn hier echter iets toegankelijker dan bij Restaurant Schwarzwaldstube.

Bij Restaurant Schatzhauser kun je de hele dag door terecht voor een breder scala aan à la carte-gerechten, met zowel regionale als internationale keuzes, evenals enkele mooie stukken vlees van de grill.

Silberberg is het hoofdrestaurant van het hotel, waar hotelgasten kunnen ontbijten en dineren als onderdeel van het halfpension. Verwacht ook hier een hoogstaande en rijke keuken, met meergangenmenu’s en uitgebreide buffetopties. Het ontbijt is uitzonderlijk uitgebreid.

Een leuke stop tijdens een wandeling in het woud is Blockhütte, Traube Tonbach’s berghut, waar je onder begeleiding van een prachtig uitzicht kunt genieten van lokale gerechten en dranken. Je mag hier eigenlijk niet vertrekken zonder de legendarische Zwarte Woud-taart geproefd te hebben.

In de diverse bars van het hotel kun je terecht voor uitmuntende cocktails, verfijnde wijnen en andere dranken. Duurzaamheid is zeer belangrijk bij Traube Tonbach, en daarom wordt er in de keuken veel gewerkt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En dat proef je!

Activiteiten voor en na de maaltijden

Jammer genoeg kun je niet de hele dag door eten, maar niet getreurd: het activiteitenaanbod bij Traube Tonbach is fantastisch. Je kunt genieten van wellness in meerdere sauna's, stoombaden, en binnen- en buitenzwembaden. In de spa kun je terecht voor schoonheids- en ontspanningsbehandelingen, waaronder massages. Bovendien voorziet het hotel in diverse faciliteiten voor kinderen, zoals een grote speelruimte, een kinderrestaurant en activiteiten zoals kooklessen. Een bijkomend voordeel is dat kinderen tot 14 jaar gratis in het hotel kunnen verblijven.

Traube Tonbach biedt ook verschillende activiteiten aan, waaronder dagelijkse yogalessen, begeleide wandelingen en culturele uitstapjes in de regio. Voor sportieve gasten zijn er fietsen en e-bikes beschikbaar om het Zwarte Woud te verkennen. Daarnaast organiseert het hotel themaweken waarbij specifieke activiteiten en evenementen worden aangeboden.

Meer informatie vind je op de website van Traube Tonbach.

Lees ook...