Zomerfruit met labneh

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Flavour
Foto: Jonathan Lovekin ©

Nu ook korte, hapklare en heerlijke filmpjes op TikTok!

Nu ook korte, hapklare en heerlijke filmpjes op TikTok!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
900 g schapenyoghurt, of koemelkyoghurt als alternatief
0,5 tl zout
100 ml goede kwaliteit olijfolie
10 g takjes citroentijm plus enkele tijmblaadjes extra voor erbij
200 g bramen
250 g frambozen
1 limoen: haal er met een fijne rasp 1 theel. schil af, pers er 1 eetl. sap uit
200 g blauwe bessen
150 g kersen, ontpit

Bereiden:

Doe de yoghurt met het zout in een middelgrote schaal en roer alles door elkaar. Bekleed een zeef met een stuk kaasdoek dat groot genoeg is om een deel over de rand te laten hangen en zet de zeef op een schaal. Giet de yoghurt in het kaasdoek en sla het overhangende deel over de yoghurt heen zodat deze is bedekt. Zet een zwaar gewicht op het kaasdoek (een paar blikken of potten bijvoorbeeld) en zet de schaal minstens 24 uur (tot 48 uur) in de koelkast om de yoghurt uit te laten lekken.

Zet intussen de olie in een kleine pan met een deksel op halfhoog vuur. Verhit hem rustig 7 minuten, of tot er luchtbelletjes ontstaan. Neem de pan van het vuur, voeg de tijm en sinaasappelschilletjes toe, zet het deksel op de pan en laat de olie infuseren, liefst tot de volgende dag, hoewel het in een halfuur ook wel lukt.

Doe de volgende dag 50 gram bramen, 100 gram frambozen en 100 gram aardbeien met de suiker en het limoensap in de kleine kom van de keukenmachine en pureer alles glad. Doe al het overgebleven zomerfruit met de fruitpuree in een grote schaal en schep alles losjes door elkaar. U kunt het meteen serveren of een paar uur in de koelkast zetten, laat het voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Strijk de labne uit over een grote schaal. Schep de saus met fruit eroverheen en bestrooi met de limoenrasp. Sprenkel er 2 eetlepels sinaasappel-olie over met wat sinaasappelschilletjes en de extra tijmblaadjes.

Inspiratie & blog