Zoetzure uienblaadjes

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Flavour
Foto: Jonathan Lovekin ©

Nu ook korte, hapklare en heerlijke filmpjes op TikTok!

Nu ook korte, hapklare en heerlijke filmpjes op TikTok!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
75 ml olijfolie
400 ml granaatappelsap (100% zuiver sap)
10 gr bieslook, fijngesneden
70 gr jonge, romige geitenkaas zonder korst, in stukjes van 2 cm gebroken
0,67 tl urfa-chilivlokken (of een andere soort vlokken als u deze niet vindt)
zout

Bereiden:

Verhit de oven tot 200°C.

Verhit een grote koekenpan met een antiaanbaklaag op hoog vuur tot hij heel heet is. Schud de uien om met 2 eetlepels olie en . theelepel zout en leg ze met de snijkant onder en ruim uit elkaar in de hete pan. Zet een pan op de uien, zodat ze goed op de bodem worden gedrukt en gelijkmatig zullen roosteren, zet het vuur halfhoog tot hoog en verhit de uien ongestoord circa 6 minuten tot de snijvlakken donker geblakerd zijn. Verdeel de uien nu met de geblakerde kant boven op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze nog 20 minuten in de oven of tot ze gaar zijn. Als de uien groter zijn dan een golfbal, wordt de baktijd iets langer. Zet ze opzij en laat ze afkoelen.

Zet als de uien in de oven staan het granaatappelsap in een middelgrote pan op halfhoog tot hoog vuur. Breng het aan de kook en laat het 12 minuten zachtjes koken tot de vloeistof tot 70 ml is ingekookt en de consistentie heeft van een lichte ahornsiroop. Zet opzij en laat afkoelen; de siroop zal in die tijd iets dikker worden.

Meng het bieslook met de overgebleven 45 ml olie en een flinke snuf zout. Zet opzij.

Giet de granaatappelsiroop op een grote schaal met een opstaande rand en beweeg de schaal rustig heen en weer tot de siroop over vrijwel de hele bodem uitloopt. Haal met uw handen de blaadjes los van de uien en strooi ze lukraak over de siroop. Zet er eventueel dotjes geitenkaas op, schep de bieslookolie erover en bestrooi tot slot met de urfa-chilivlokken.

Inspiratie & blog