Midden-Oosters miljonairsgebak

Midden-Oosters miljonairsgebak
Een recept van Yotam Ottolenghi
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor het zandgebak:
40 gr poedersuiker
35 gr maizena
40 gr fijne kristalsuiker
175 gr boter (gesmolten)
0,5 tl vanille-extract
250 gr bloem
0,13 tl zout
Voor de halva:
200 gr halva (verkruimeld tot kleine stukjes)
80 gr tahin
Voor de tahinkaramel:
200 gr fijne kristalsuiker
120 ml water
100 gr boter (op kamertemperatuur, in blokjes)
80 ml slagroom (of volle room >30%)
150 gr tahinpasta
0,25 tl zeezout
Recept afdrukken

Bereiden:

Verhit de oven tot 180 °C. Bekleed een vierkante vorm van 20 cm met bakpapier en zorg ervoor dat het papier boven de rand van de vorm uitsteekt.

Zeef voor het zandgebak de poedersuiker en de maizena in de kom van een standmixer met bisschopshaak, voeg de kristalsuiker toe en klop alles op halfhoge snelheid. Voeg terwijl de machine draait geleidelijk de afgekoelde gesmolten boter toe en klop tot alles is vermengd. Doe de vanille erbij en schakel terug naar een lage snelheid, zeef de bloem en het zout erboven en blijf kloppen tot het een samenhangend deeg is. 

Stort het deeg in de voorbereide vorm en druk het met de hand gelijkmatig uit over de bodem. Bak de koek in de oven in 25 minuten bruin. Haal hem uit de oven en laat hem helemaal koud worden. Begin niet te vroeg met het maken van de karamel omdat deze anders al is opgestijfd voor de gebaklaag koud is.

Doe voor de halvalaag de halva en de tahin in een kleine kom en roer ze met een houten lepel goed door elkaar. Strijk het mengsel uit over de koekbodem en strijk het met de bolle kant van een lepel tot een gelijkmatige, gladde laag.

Zet voor de karamel de suiker en het water in een kleine pan op halfhoog tot laag vuur. Roer af en toe tot de suiker is opgelost en draai dan het vuur halfhoog tot hoog. Breng de siroop aan de kook en laat hem circa 12 minuten zachtjes koken tot hij donker goudbruin is. Neem de pan van het vuur en voeg de boter en de slagroom toe: doe dit voorzichtig omdat de karamel zal gaan spetteren. Klop alles door elkaar en voeg zodra de boter is gesmolten de tahin en het zout toe. Roer weer alles door elkaar en giet het mengsel in een gelijkmatige laag uit over de halvalaag in de vorm, zodat alle halva is bedekt.

Zet minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven. Snijd de koek in repen van circa 10 x 2½ cm. Strooi op het midden van elke reep een beetje zeezout en dien de repen op.

Sweet

Sweet

Recepten:
Yotam Ottolenghi

Uitgeverij:
Fontaine Uitgevers

Bestel het boek hier