Ingrediënten
Bereiden:
Begin met de knolselderijpuree. Zet een pan met 60 ml olijfolie op halfhoog tot hoog vuur. Doe de ui erin en roerbak 5-6 minuten tot de ui gaar is en gaat karamelliseren. Voeg de knoflook en laurier toe en roerbak nog 1 minuut voor u de knolselderij in de pan doet. Bak de selderij, regelmatig omscheppend, 8-10 minuten tot de blokjes rondom goudbruin zijn.
Giet de bouillon in de pan, breng aan de kook en stoof de knolselderij op halfhoog vuur in 15 minuten gaar. Neem de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en giet de groente in een blender of keukenmachine.
Pureer alles snel glad en voeg tahin, citroensap, komijn, koriander, 11/2 theelepel zout en een flinke draai peper toe. Zet tot het opdienen opzij. (U kunt de puree van tevoren maken en in de koelkast bewaren – zie de inleiding.)
Giet voor de pikante bloemkool de olie in een sauteerpan en zet de pan op halfhoog vuur. Smoor de ui hierin in 5 minuten glazig. Doe de knoflook erbij en smoor nog 2 minuten, verwarm de ras el hanout ook 1 minuut mee. Voeg 100 ml water toe en roer alles 1 minuut door voor u de pan van het vuur neemt.
Schep de geraspte bloemkool, ingemaakte citroen, amandelen, de helft van de peterselie en 1 theelepel zout erdoor en laat afkoelen.
Verdeel vlak voor het opdienen de knolselderijpuree over zes borden. Besprenkel elke portie met 1/2 eetlepel olijfolie, verdeel de bloemkoolpuree erop en bestrooi met het gerookte-paprikapoeder en de overgebleven peterselie.
Zet voor de kwarteleitjes een grote koekepan op halfhoog vuur en doe de olie erin. Breek als de olie heet is elk eitje in de pan en bak het 30-60 seconden.
Bestrooi met een snufje zout, maal er wat zwarte peper over en leg op elke portie bloemkool een of twee gebakken eitjes. Dien het meteen op.