Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

Een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Plenty
Foto: Jonathan Lovekin ©

Colruyt wenst je heerlijke feesten!

Colruyt wenst je heerlijke feesten!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 gr Puy-linzen
7 dl water
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
4 el olijfolie
3 el hazelnootolie
3 el rode wijnazijn
zwarte peper - munt

Bereiden:

Verhit de oven tot 140 °C. Strooi de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven. Schud ze eraf, laat ze afkoelen en hak ze grof.

Doe de linzen met het water, de laurier en de tijm in een kleine pan. Breng ze aan de kook en laat ze in 15-20 minuten zachtjes beetgaar koken. Stort ze in een vergiet.

Kook intussen in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout in 8-12 minuten net gaar. Giet ze af.

Vermeng de nog warme linzen (als ze koud zijn zuigen ze de olie niet op) in een schaal met de olijfolie, 2 eetlepels hazelnootolie, de azijn, wat zwarte peper en royaal zout. Meng de knolselderij erdoor. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.

Meng om het gerecht direct op te dienen de helft van de munt en de helft van de hazelnoten erdoor. Schep het in een schaal en sprenkel de overgebleven hazelnootolie erover. Garneer met de rest van de munt en hazelnoten.

Laat het gerecht om het koud te geven afkoelen, proef en voeg zo nodig nog wat azijn toe. Voeg hazelnootolie, munt en hazelnoten toe op dezelfde manier als bij het warm opdienen.

Inspiratie & blog

s