Kalfs blanquette met uien en champignons

Hoeveelheid Ingrediënt
1 kg ontbeende kalfsschouder
2 kalfsbeentjes
2 gehalveerde wortelen
250 g champignons
400 g kleine uitjes
1 grote ui
1 gepeld teentje knoflook
4 el boter
1 eidooier
2 el bloem
100 g slagroom
250 ml droge witte wijn
1 bouquet garni (laurier - tijm - peterselie)
2 el gehakte peterselie
1 tl peperkorrels
4 kruidnagels
naar smaak peper - zout - citroensap
Recept afdrukken

Bereiden:

Was de kalfsschouder af en dep droog. Doe samen met de kalfsbeentjes in een grote kookpan. Voeg wijn toe en zoveel water tot het vlees en de beentjes bedekt zijn. Breng aan de kook en verwijder regelmatig het schuim.

Schil de ui en steek de kruidnagels erin. Doe de groenten samen met het bouquet garni bij het vlees in het kookvocht. Strooi de peperkorrels erbij. Dek de pan af en laat het op een laag, zacht vuur ca. 1,5-2 uur sudderen.

Laat de helft van de boter smelten in een braadpan. Verstuif er de bloem over, laat opschuimen en blus met een beetje kookvocht. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Laat 1 el boter in een andere braadpan smelten. Bak hierin de gepelde, kleine uien. Blus met een beetje kookvocht van het kalfsvlees en laat gaarsudderen.

Bak de paddestoelen met de resterende boter goudbruin in een pan. Schep het kalfsvlees uit de kookpan en laat het uitlekken. Snijd het in grote stukken.

Verwijder de kalfsbeentjes. Giet de bouillon door een zeef. Doe het boter-bloem-mengsel in de bouillon en laat het met behulp van een garde hierin oplossen. Laat de saus al naargelang de gewenste consistentie verder inkoken.

Roer eidooier, slagroom en 2-3 el van de ingekookte saus door elkaar. Doe dit mengsel in de ingekookte saus en roer alles nogmaals goed door elkaar. Doe kalfsvlees, champignons en uien terug in de braadpan. Giet de saus erbij. Verwarm alles nog eens op een laag vuur (niet laten koken!). Breng op smaak met zout, citroensap en peper.

Serveren:

Bestrooi met peterselie en serveer het naar eigen keuze met brood. 

 

Beoordeling